DRAMATIČNA SNIMKA

Kolicima zapela za vrata u bijegu od Dužnovića NIJE U NOVINAMA

Majka je s kolicima pobjegla samo koji trenutak prije pucnjave i ubojstva policajca tijekom pljačke banke RBA u Sesvetama

ZAGREB - “Krstarica Potemkin.” Bila je to prva asocijacija sudaca, tužitelja, odvjetnika kad su gledali scene s nadzornih kamera iz krvave pljačke poslovnice RBA banke u Sesvetama od 5. lipnja ove godine.

Kao što u antologijskoj sceni Ejzenštejnova filma s prikazom pokolja na stepenicama Odesse zastaje dah kad dječja kolica prolaze njima, i životna scena snimljena 84 godine nakon toga ostavlja bez daha.

Žena s blizancima u kolicima otvara ulazna vrata poslovnice RBA banke u trenutku dok Kazimir Dužnović s kalašnjikovom drži na nišanu stranke i zaposlenike. Ona ništa ne sluti, ulazi iz pretprostora kroz vrata poslovnice i tada shvaća da se zatekla u banci u vrijeme pljačke.

Jedna od blagajnica, kako je poslije rekla policajcima i istražnom sucu, pokretima glave i očima daje joj znak da ne ulazi dalje. Žena panično vozi kolica unatrag, ali zapinje na ulaznim vratima.

Ona i njezino dvoje djece potencijalna su meta pljačkaša. Uspijeva nekako izvući kolica s ulaznih vrata, okreće se i trkom ih vozi po platou do slastičarnice. Utrčava i obavještava zaposlene da se događa pljačka. U tim joj je trenucima život možda visio o koncu.

Jer, nekoliko trenutaka nakon toga slijede još mučnije scene. Kamere bilježe trenutak kad smrtno ranjen pada 24-godišnji policajac Ivan Grbavac.

Kazimiru Dužnoviću sutra će se nastaviti suđenje za krvavu pljačku poslovnice banke u Sesvetama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:39