ŠAKOM U GLAVU

Cure detalji tučnjave u zatvoru: Điđi je Zavadlava zaskočio s leđa, doznajemo i kakav bi epilog to moglo imati

Neki zatvorenici navode da je Zavadlav navodno vrijeđao Điđija, no to nitko od prisutnih pravosudnih policajaca nije čuo

Filip Zavadlav i Dean Majstorović

 Cropix

Fizički sukob koji se prije dva dana zbio u jutarnjim satima u hodniku kod kantine u Zatvoru u Zadru u kojem su sudjelovali istražni zatvorenici Filip Zavadlav i Dean Majstorović zvani Điđi, po dostupnim je neslužbenim informacijama, počeo nakon što je na 11 godina nepravomoćno osuđeni šef zločinačke skupine koja se bavila švercom droge i planiranjem ubojstva s leđa šakom u glavu udario Zavadlava, piše Slobodna Dalmacija.

Nastavio ga je potom udarati šakama i gurati, a nakon prvotnog iznenađenja i okrivljeni za trostruko teško ubojstvo uzvratio je udarcima braneći se. Sve je potrajalo nekih desetak sekundi, a vrlo brzo su intervenirali pravosudni policajci koji su bili par metara daleko i koji su ih razdvojili primjenom zahvata "ključ na lakat".

- S ciljem objektivnog izvještavanja javnosti, možemo izvijestiti da je u Zatvoru u Zadru zabilježen incident između dvojice istražnih zatvorenika te da su pravosudni policajci sukladno normativnom okviru naredbi primijenili sredstva prisile radi sprječavanja napada na drugog zatvorenika. Uključenima je pružena liječnička pomoć pri čemu izuzev površinskih nisu zabilježene nikakve teže ozljede. O navedenom incidentu obaviještene su nadležne službe i pokrenuti postupci sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora i Pravilniku o Kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora - izvjestili su iz Ministarstva pravosuđa na naš upit.

Nakon što splitskom Županijskom sudu bude dostavljena kompletna dokumentacija oko ovog incidenta, sudac koji je nadležan za Majstorovićev slučaj odlučit će o stegovnim mjerama protiv njega. Zanimljivo je da su, doznajemo, neki zatvorenici koji su bili u redu za kantinu naveli da je Zavadlav navodno vrijeđao Điđija pa je ovaj zato reagirao napadom, no to nitko od prisutnih pravosudnih policajaca nije čuo. Još se ne zna pravi motiv napada, no pretpostavka je da bi povod moglo biti to što je Zavadlav, po optužnici, želio ubiti Jerka Malvasiju zvanog Jere koji je, pak, vrlo blizak s Majstorovićem.

Ukoliko bude utvrđeno da je zaista Majstorović izazvao tučnjavu s Zavadlavom, to bi moglo značiti oštriju stegovnu kaznu obzirom da se incident dogodio dok je već bio pod stegovnom mjerom. Naime, posljednji je put Majstorović stegovno kažnjen s tri mjeseca zabrane primanja i slanja pisama, poziva, posjeta članova obitelji zbog toga jer su mu u Zatvoru u Dubrovniku, kamo je premješten početkom lipnja našli mobilni uređaj "iPhone" i punjač koji su bili skriveni u televizoru marke "Vivax".

Na jugu Hrvatske se nije dugo zadržao već je krajem srpnja prebačen u zadarski zatvor, a sredinom kolovoza tamo je iz Zatvora u Gospiću doveden i Filip Zavadlav i to nakon što je splitski sud uvažio njegove molbe da bude bliže Splitu kako bi izbjegao rano ustajanje i višesatni put od Gospića do Splita.

- Filipu je bilo teško da se ustaje u 4 i putuje te je sam tražio neku bolju soluciju. Ili da budu rasprave kasnije da ne ustaje tako rano jer je bilo teško, a i zbog troškova... FIlipu je dobro sada tamo, čak je i boljeg raspoloženja od kada je tamo - napisala je na Facebooku jedna djevojka iz Splita koja je, kako sama piše, u redovitom telefonskom kontaktu sa Zavadlavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 01:29