KONTROLIRANA AKCIJA

Detonirana mina iz Drugog svjetskog rata pokraj Malog Lošinja, pogledajte prizor!

Na snazi je privremena zabrana cestovnog, pomorskog i zračnog prometa, a akcijom koordinira Stožer civilne zaštite Grada Malog Lošinja

Detonacija mine kod Malog Lošinja

 Pu Primorsko-goranska/

Žitelje pitoresknog Malog Lošinja u četvrtak u 6.15 sati probudile su sirene policije i vatrogasaca. Jer time je označen početak najavljene akcije izmještanja mine zaostale iz 2. svjetskog rata, koja se nalazi u lošinjskom akvatoriju i koja je potom, u kontroliranim uvjetima, neutralizirana.

image

Započela akcija izmještanja i neutralizacije mine

PU primorsko-goranska

- U tijeku su aktivnosti izmještanja mine, odnosno izrona i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana. Sve ove aktivnosti provode ronioci specijalne policije MUP-a. Akcija se zasad odvija po planu. Uoči početka akcije, zbog mjera sigurnosti, u potpunosti je evakuirana tzv. crvena zona, odnosno područje uvale Čikat, rečeno je prije akcije.

Osim toga, na snazi je privremena zabrana cestovnog, pomorskog i zračnog prometa. Što se tiče pomorskog prometa, Lučka kapetanija ispostava Mali Lošinj objavila je Oglas o zabrani plovidbe u lošinjskom akvatoriju od 13. ožujka od 22 sata pa do završetka akcije - kažu iz PU primorsko-goranske.

image

Započela akcija izmještanja i neutralizacije mine

PU primorsko-goranska

Dodaju i da cijelom akcijom koordinira Stožer civilne zaštite Grada Malog Lošinja u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko-goranskom i drugim žurnim službama.

- Podsjećamo kako sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a na temelju članka 79. navedenog Zakona, policija u sklopu osiguranja audio-vizualno snima spomenutu aktivnost. Građani se pridržavaju danih uputa na čemu im zahvaljujemo te ih pozivamo da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u optimalnom vremenu i dalje pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz ponašanje i djelovanje u ‘crvenoj‘, odnosno ‘žutoj‘ zoni do kraja akcije 14. ožujka, mogu se javiti u Stožer civilne zaštite Grada Malog Lošinja na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - zaključuju iz policije.

image

Započela akcija izmještanja i neutralizacije mine

PU primorsko-goranska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 14:12