SUĐENJE U OSIJEKU

DINAMOVA ŠEFICA RAČUNOVODSTVA 'Pozajmice je dobilo pola zaposlenika kluba. Zoran Mamić je dobio 20 milijuna kn, ali ih nije vraćao na vrijeme'

Zdravko Mamić
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Dinamo je do 2011. godine dijelio pozajmice šakom i kapom, kako zaposlenicima kluba tako i vanjskim fizičkim i pravnim osobama, a prema onome što je u utorak, na Županijskom sudu u Osijeku gdje se sudi Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru, kazala Ankica Mezak, voditeljica računovodstva u klubu „barem je polovica zaposlenika dobila pozajmice“ pa tako i ona 16.000 kuna.

U više navrata pozajmice je dobio i Zoran Mamić i to ukupno oko 20 milijuna kuna, ali nije ih vraćao na vrijeme „što se onda reguliralo prolongatima i aneksima, dok nije 2011. kompletan iznos jednokratno uplatio na račun kluba.“

Zaposlenici su pozajmice, koje su odobravali Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, vraćali iz plaće, a svima je kamata bila četiri posto godišnje. Problemi su nastali tijekom poreznog nadzora, pri čemu je Porezna uprava tretirala kao drugi dohodak, na što u Dinamu nisu pristajali, jer su za pozajmice imali potpisane ugovore.

- Da smo ih obračunavali kao drugi dohodak morali bismo na to platiti poreze, a osoba koja je dobila pozajmicu ne bi je bila u obvezi vratiti. Time bismo oštetili klub, a i drugostupanjsko porezno tijelo je zaključilo da se pozajmice ne mogu tretirati kao drugi dohodak, rekla je Mezak odgovarajući na pitanja tužitelja Tončija Petkovića, potvrdivši da se nakon tog nadzora pozajmice više nisu davale u takvom obujmu kao do tada.

Što se tiče transfernih obeštećenja potvrdila je da su se ona s Lukom Modrićem za transfer u Tottenham i Dejanom Lovrenom u Lyon dijelila u 50 postotnom omjeru. Pola klubu, pola igraču.

- Tottenham i Lyon su nam obeštećenja plaćali u ratama, a onda smo mi polovicu koja je pripadala igračima uplaćivali na njihove račune u Hrvatskoj, što je bilo prvi put da se tako radilo, jer su se ranije dijelovi obeštećenja igračima plaćali na račune u inozemstvu. Na ovo što je plaćeno u Hrvatskoj, plaćeni su i porezi, istaknula je Mezak, potvrdivši i da su se transferi dijelili i sa Tinom Jedvajem, Alenom Halilovićem, Mateom Kovačićem, ali su njihovi dijelovi uplaćivani na račune vanjskih tvrtki s kojima su oni imali ugovore o ekonomskim pravima.

- Porezna uprava i revizorske kuće nisu imale primjedbe na način kako smo knjižili obveze za ova dva transfera, kazala je Mezak, pojasnivši da se isti dan plaćalo i igračima i porez državi. Na poseban upit Zdravka Mamića rekla je da je klub plaćao PDV na obračunatu kamatu za pozajmice, pa je i za Zorana Mamića u cijelosti naplaćena kamate, ali i plaćen PDV. Istaknula je da je do dolaska Zdravka Mamića Dinamo bio u financijskom kolapsu te da je on u više navrata posuđivao klubu svoj novac.

- Radilo se o milijunskim iznosima i sve mu je vraćeno uz pripadajuće kamate.

Svjedočio je i Krešimir Ćurković, inače dugogodišnji prijatelj Zorana Mamića i član NO-a Dinama, koji je i Zdravka Mamića branio u sporu s Eduardom da Silvom. Ćurković je, inače, i Pernarov odvjetnik u nekim predmetima, a u njegovom uredu održan je i famozni sastanak na kojem su bili mlađi Mamić, Pernar i porezna inspektorica Jasna Vizec koja tereti Pernara i Zorana Mamića da su tada dogovarali mito. Ćurković je rekao da to nije čuo, niti se sjeća da je Pernar dao Mamiću papir s nekim brojevima. Misli da su se spominjali dresovi, brojevi, veličine... On je sastavio i dosta građanskih ugovora koje je Zdravko Mamić, dok je bio menadžer, imao s pojedinim igračima, a kojim su regulirana prava i obveze obiju strana, među kojima je bilo i pravo Mamića na postotak od transfera igrača, od kojih su neki bili predviđeni do kraja karijere. Inače, zbog toga je s Eduardom na sudu završio Mamićev sin Mario, koji je dobio pravomoćnu presudu u svoju korist.

Da je dobila pozajmicu od kluba potvrdila je i Vlatka Peras, danas direktorica ljudskih resursa i potencijala, a u inkriminirano vrijeme poslovna tajnica, šefica kabineta i voditeljica ureda predsjednika uprave. Ukupno joj je Dinamo posudio 2,1 milijuna kuna, koje nije vraćala u rokovima, „a onda sam na kraju sve vratila iz istih izvora iz kojih sam posudila, jer ih nisam ni potrošila.“ Peras je bila zadužena i za papirologiju oko ugovora, pa je znala i neke detalje iz ugovora i aneksa koje su potpisivali Modrić i Lovren.

- Kada je Modrić 2008. odlazio iz Dinama u dogovoru sa Zdravkom Mamićem potpisana je izmjena aneksa kojom je izbačen dio u kojem je pisalo da će Modrićev dio transfera biti plaćen na nerezidentni račun u inozemstvu, tako da je to onda moglo biti plaćeno na njegov račun u Hrvatskoj. Sve je bilo isto i u slučaju Lovren. I ranije je bio čitav niz aneksa o podjeli transfera i svima su oni isplaćivani na račune u inozemstvu. Ovo su jedina dva slučaja da su dijelovi transfera igrača isplaćeni u Hrvatskoj, što je Vrbanović istaknuo kao odlično rješenje, jer je na to plaćen i porez u Hrvatskoj, rekla je Peras, dodavši na Mamićevo pitanje i da se „raskidom ugovora ne ukidaju aneksi koji se tiču podjele transfera.“ I dok je na pitanja Mamića i branitelja, Peras znala sve odgovore, na ona koja joj je postavio tužitelj nije.

- Ne mogu se sjetiti u kojoj zemlji su bili nerezidentni računi ni tko je bio njihov vlasnik. Ne znam kako je regulirana podjela transfera s Ivanom Bošnjakom ni na koji račun će mu to biti plaćeno. Vjerojatno na nerezidentni, rekla je Peras, potvrdivši da je pisala samo anekse za podjelu transfera za Cesara, Bošnjaka, Halilovića, Jedvaja, Ćorića, Moru, Ljubojevića i još neke igrače.

Odvjetnik Čedo Prodanović htio je pitati Peras i da priča o tome kako je nakon davanja iskaza u USKOK-u u studenome 2015. došla uplakana u njegov ured tražeći da podnese kaznenu prijavu protiv USKOK-a „jer su mu prilikom ispitivanja prijetili, dali pouku o pravima, prezentirali izvod potrošnje s kreditne kartice i svih tekućih računa...“, no predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin zabranio je to pitanje, kao i ono je li nakon ispitivanja u USKOK-u nad Peras proveden porezni nadzor, odnosno Mamićevo pitanje jesu li joj u USKOK-u rekli da bi trebala biti u zatvoru.

Suđenje se nastavlja 12. i 13. lipnja. Prvoga dana svjedočit će Dejan Lovren, a drugoga Luka Modrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:47