SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO SVE

DOBIO TRI GODINE ZATVORA JER JE U STANU DRŽAO TRUPLO SVOJE MAJKE Tibor se slomio u sudnici, objasnio bizarne razloge zašto ništa nije prijavio

 Damjan Tadic / CROPIX

Za Tibora Novaka tužiteljstvo je tražilo tri i pol godine zatvora jer je četiri godine u svome stanu tržao truplo svoje majke Adele (87), a na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a sutkinja mu je naložila i plaćanje 8608 kuna sudskih troškova i vještačenja. Čuvši pravorijek Novak je ostao skamenjen i bez emocija a svejedno mu nije bilo ni kad je sutkinja obrazlažući presudu naglasila između ostaloga da joj je nepojmljivo da je krivotvoreni smrtni list svoje majke izradio samo radi tadašnje djevojke.

U svojoj obrani prošlog tjedna Novak je priznao da se srami svega, da se izuzetno kaje te da mu je jako žao što majku nije sahranio. Izrazio je žaljenje i jer je krivotvorio njezin smrtni list, a pojadao se i kako mu je cijeli slučaj uništio život. Za razliku od djela krivotvorenja isprave te povrede mira pokojnika od čije odgovornosti ne bježi, Novak je odlučno odbacio optužbu da je majku ostavio u teškom položaju i da o njoj nije vodio brigu. Od čega je umrla nesretna Adela nikad neće biti otkriveno jer je na obdukciju dovezen djelomično mumificirani kostur, a razloge neprijavljivanja njezine smrti pune četiri godine, Novak ni sam sebi, prema vlastitim tvrdnjama, ne može objasniti.

- Umrla je neposredno nakon povratka iz bolnice. Ja tada nisam imao novac za sprovod i imao sam veliki dug. U ono vrijeme pio sam jako puno, a ubrzo nakon njezine smrti završio sam u zatvoru na odluženju kazne zbog drugog djela. Ne mogu si objasniti zašto sam šutio cijelo vrijeme. Morilo me svih ovih godina, a vjerojatno će me moriti do kraja života. O majci sam brinuo i prije njezina odlaska u bolnicu na operaciju kuka. A brigu sam nastavio i nakon što su je 26. rujna 2012. godine otpustili kući. Dnevno sam joj kuhao tri obroka, mijenjao posteljinu i pelene za inkontitenciju te pazio da uzima propisane lijekove . Naglašavam da sam upravo njezinoj obiteljskoj liječnici odnio otpusno bolničko pismo i od nje dobio uputnicu te predao zahtjev u HZZO kako bi otišla u toplice na fizikalnu – pravdao se u sudnici Novak dodajući kako je smrti list izradio isključivo da ga pokaže tadašnjoj djevojci, a radilo se o kopiji pisanoj rukom.

Zagreb, 090317.
Opcinski kazneni sud u Ilici.
Optuzeni Tibor Novak, koji je cuvao tijelo preminule majke u stanu, ceka presudu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Fizioterapeutkinja Snježana Petrović, koja je 2012. godine bila zaposlena u Ustanovi za zdravstvenu njegu Ćorluka, prisjetila se u sudnici da je 4. listopada te godine bila na adresi u Brozovoj ulici gdje je trebala započeti s terapijom Adele Novak. Nitko joj nije otvorio vrata, a sutradan je dobila i SMS od Novaka: "Poštovana, da ne dolazite zabadava, majci nije dobro, a mislim da će je od ponedjeljka primiti u toplice. Tibor Novak".

Podsjetimo, tužiteljstvu je Novak nakon šokantnog pronalaska obučenog kostura, ispričao da mu je majka bila svetinja a njezina smrt šok, te da joj je bio toliko privržen da mu je draže bilo da uz njega bude, pa i mrtva, nego da je nema.

- Majka mi je bila svetinja. Kad je izašla iz bolnice, brinuo sam o njoj prema svojim mogućnostima. Maksimalno, ali ne i savršeno. Planirao sam je poslati u toplice, a onda smjestiti negdje na skrb. Iz kuće nisam izbivao više od nekoliko sati. Stalno sam brinuo da majka pokraj sebe ima dovoljno vode i kekse. Spremao sam joj jušna jela jer nije imala zube. Ne znam od čega je umrla, ali mislim da je od srca. Teško mi je definirati sve ovo. Njezina smrt mi je bila šok. Ne mogu opisati taj osjećaj kad sam ostao sam. Osjećao sam se tako da mi je bilo draže da majka bude uz mene nego negdje drugdje. Bio sam joj privržen i to me posebno motiviralo da je pokopam s odmakom. Jer ovako je ona, iako mrtva, ipak bila tu pokraj mene - rekao je istražiteljima Novak za kojeg su stručnjaci tijekom vještačenja rekli da je iznadprosječno inteligentan, narcisoidan, s nižim pragom tolerancije, osebujan, da preuveličava vlastite vrijednosti te da je orijentiran samo na sebe i vlastite interese.

U jednom trenutku Novak je otišao na odsluženje jednogodišnje kazne, a nakon izlaska bilo mu je, napominje, još teže.

- Vratio sam se kući. Nije bilo ni struje ni novca. Hranio sam se u udruzi. Imao sam puno dugova i blokiran račun. Stan je bio u groznom stanju. Koliko god to bilo bizarno, radije sam izabrao da je mama uz mene, nego da je ne mogu pokopati kako treba. Zato nisam prijavio smrt. U sobi gdje je umrla nisam ništa dirao. Na vrata sam stavio lokot, a onda sam imao radove u ostatku stana. Alkohol je imao veliko značenje nakon smrti. Pio sam više od litru i pol na dan. U alkoholnim parama nije mi izgledalo sve tako strašno. I smrtni list sam napravio pijan, i dijete bi vidjelo da je neuspjela imitacija - kazao je još Novak, napominjući da smrtni list nije krivotvorio, nego ga je izradio samo kako bi ga mogao pokazati curi. Majčinu mirovinu, inače, nije dirao, a na račun joj je sve te godine sjedala samo trećina zbog maksimalnog minusa.

- Brat mi je umro na porodu. Volio sam što sam jedinac jer nisam morao dijeliti igračke. Majka je bila odgojiteljica u vrtiću, a otac učitelj. U Cambridgeu sam se oženio i 1988. dobio sina kojem sam pisao da mi pomogne financijski, ali je rekao da ne može jer se oženio, da ima izdatke i da vraća stipendiju - zaključio je Novak, profesor povijesti i umjetnosti te turistički djelatnik. Njegove partnerice posjećivale su ga u stanu dok je njegova majka bila već mrtva. Jedna od njih prisjetila se studenoga 2012. kad je njezin sin otišao k Tiboru u stan i osjetio nelagodu.

- U mraku je pokušavao ući u sobu Tiborove majke, ali nije uspio. Osjetio je neugodan miris i rekao da se možda baki nešto dogodilo. Potom sam ja otišla do stana i pokušavala ući u tu sobu. Nisam mogla jer su vrata bila vezana nečim. Uspjela sam razaznati stopalo. Bilo je tamne boje. Zvala sam Tibora da zove mrtvozornika, a on mi je rekao da stiže i da ništa ne diram. Navečer mi je pojasnio da je došla policija, da su odnijeli mamu i da će biti pokopana. Rekla sam mu da mi javi za pogreb, ali nije to učinio - opisala je Tiborova bivša partnerica koja je doznala da je Tibor u zatvoru. Od Adele ostale su samo kosti u pidžami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:41