PRAVOMOĆNA PRESUDA

DRAŽENU LADIĆU GODINU DANA UVJETNO Kriv je za nesreću, sud nije povjerovao svjedoku

Ladić je osuđen na godinu zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine i ostaje bez 100.000 kuna
 Bernard Čović/CROPIX

Dražen Ladić, bivši golman nogometne reprezentacije i NK Dinama, nije uspio izbjeći kaznu za izazivanje teške prometne nesreće u rujnu 2010. na križanju Kačićeve i Klaićeve ulice u Zagrebu.

Tada je svojim Mercedesom projurio kroz crveno i silovito udario u bočnu stranu Renaulta Clija u kojem su bila petorica mladića u dobi od 16 do 20 godina.

Trojica mladića tada su zadobila teške, a dvojica lakše ozljede.

Pravna borba

Županijski sud u Zagrebu, naime, potvrdio je presudu Općinskog kaznenog suda kojom je sudac Zorislav Kaleb bivšem reprezentativnom golmanu dosudio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

Uz uvjetnu kaznu, Ladić mora platiti troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 2000 kuna, troškove vještačenja u iznosu od 13.048 kuna te nagradu i nužne izdatke punomoćnika petorice oštećenika. Dodaju li se tome i troškovi dvojice Ladićevih odvjetnika, Ante Nobila i Vladimira Veljovića, procjenjuje se da slavni golman u ovoj pravnoj borbi ostaje bez stotinjak tisuća kuna.

U žalbi na Kalebovu presudu Ladićevi odvjetnici tvrdili su da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje te da nije usvojio iskaz svjedoka koji su iskazivali da je Ladićev Mercedes prošao kroz zeleno svjetlo na semaforu.

No, drugostupanjski sud razmotrio je i ostala svjedočenja, kao i mišljenja vještaka te donio odluku kojom obrazlaže da je činjenično stanje itekako pravilno utvrđeno.

Dvojben svjedok

Inače, I. Č., koji je svjedočio Ladiću u korist, sam mu se javio i ponudio za svjedoka, što se vijeću Županijskog suda također učinilo dvojbeno vjerodostojnim.

Tužba CO-a, smijenjen kao izbornik

Zbog ove nesreće Dražen Ladić je upao u seriju životnih problema. Prvo je, nakon što ga je Croatia osiguranje tužilo za pokušaj prevare, smijenjen s mjesta izbornika mlade nogometne reprezentacije. Policija je po toj prijavi počela istragu, a ispostavilo se da je službenica Croatia Osiguranja iz Dubrovnika na njegov poticaj antedatirala policu kasko osiguranja, na temelju čega je Ladić pokušao naplatiti 140.000 kuna za popravak Mercedesa. ( G. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:00