OPERACIJA 'NICOTIANA'

DUBOKO GRLO NA GRANIČNOM PRIJELAZU MACELJ Detalji velike akcije USKOK-a: Kako je policajac švercerima pomagao u krijumčarenju čak 20 tona duhana!

Svog kolegu sa granice osumnjičili su i da je švercerima dojavljivao na što trebaju paziti pri krijumčarenju pošiljki rezanog duhana

U koordiniranoj akciji USKOK-a ikodnog imena 'Nicotiana' policije u četvrtak rano ujutro uhićena je peteročlana skupina osumnjičenih za krijumčarenje velike količine duhana u RH, a osim njih, priveden je policajac s graničnog prijelaza Macelj Ivan Merkaš, koji im je omogućavao nesmetan prolazak ilegalnog tereta preko granice.

Duža ruta

Kako doznajemo, akciju na terenu proveli su službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke, s čijeg je područja najveći dio osumnjičenih osoba. Tijekom dana policija je obavila pretrese domova i drugih prostora koje koriste osumnjičenici. Je li pritom pronađena i zaplijenjena određena količina duhana, danas nije bilo moguće doznati. No, prema neslužbenim informacijama, uhićena skupina, na čijem čelu su bili Franjo P. i Matija T., tereti se da je tijekom protekle godine ilegalno prebacila u Hrvatsku gotovo 20 tona duhana, koji su potom dalje na crno prodavali na hrvatskom tržištu, izbjegavši pritom plaćanje bilo kakvih davanja državi.

Duhan su osumnjičeni Hrvati nabavljali u Bugarskoj. Međutim, nisu ga transportirali kraćom rutom, preko Srbije, očito smatrajući da bi prijevoz robe preko dvije državne granice bio puno rizičniji. Tako su koristili mogućnost slobodnog protoka robe preko država članica EU pa su duhan u teretnim vozilima prebacivali preko Rumunjske i Mađarske na područje Slovenije. Osim što je šverc duhana iz tog smjera u Hrvatsku zapravo neuobičajen, organizatori tog ilegalnog posla rizik da budu otkriveni sveli su na minimum jer su na graničnom prijelazu Macelj imali “svoga čovjeka” - Ivana Merkaša. Prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, danas privedeni policajac bio je u stalnom kontaktu sa švercerima, dojavljivao im je kako će izbjeći kontrole, odnosno kad će on biti u smjeni i kada je najpovoljnije vrijeme da dovezu “robu”, koju je onda on bez nadzora propuštao u Hrvatsku. Naravno, za to je od njih dobivao odgovarajuću novčanu nagradu.

Slušali im mobitele

Šverceri su potom prokrijumčareni duhan dovozili do unaprijed osiguranih prostora na području sjeverozapadne Hrvatske i dalje ga ilegalno prodavali. Više puta na taj su način “uvezli” u Hrvatsku gotovo 20 tona duhana, čija vrijednost u uličnoj prodaji, gdje kilogram duhana na crno stoji između 150 i 250 kuna, premašuje iznos od četiri milijuna kuna. Osumnjičeni Franjo P., Matija T. i njihovi partneri na daljnjoj preprodaji kupcima na veliko u Hrvatskoj sami su ostvarili zaradu od gotovo 900.000 kuna. No, prema procjenama nadležnih tijela, istovremeno su oštetili državni proračun za iznos veći od deset milijuna kuna.

Kako doznajemo, istražitelji su već neko vrijeme nadzirali “djelatnost” te skupine tajno snimajući njihove telefonske razgovore uz odgovarajuće sudske naloge.

Mito za prolaz

Navodno su tako ulovljeni i njihovi kontakti sa sada suosumnjičenim policajcem s Maclja. Pritom se ne isključuje mogućnost da je osim uhićenog Ivana Merkaša i još netko od njegovih kolega bio uključen te također primao mito za propuštanje ilegalne robe preko državne granice. Stoga ni širenje istrage na druge osobe nije isključeno. Šestorica danas uhićenih nakon završetka kriminalističkog istraživanja u policiji trebala bi biti dovedena na ispitivanje u USKOK-ovo sjedište u Zagrebu. Tek kada svi budu ispitani, bit će poznato hoće li USKOK predložiti sucu istrage određivanje istražnog zatvora.

Na nedjeljnim sajmovima glume kupce i vješto otkrivaju švercere

Autima, autobusima, kamionima, vlakovima iz dana u dan preko državnih granica krijumčari se duhan, pa se svako malo Carinska uprava pohvali uspješnim zapljenama duhanskih proizvoda na samim graničnim prijelazima ili na krajnjim lokacijama gdje se duhan skladišti. Posljednja u nizu zapljena bila je u utorak navečer u iznajmljenom skladištu u Kalinovici nadomak Svete Nedelje gdje je carinski službeni pas za detekciju nanjušio više od 900 kilograma duhana.

Temeljem toga je ishođen nalog za pretres te je zaplijenjeno 722 kilograma sušenog duhana u listu prešanog u blokove i 186 kilograma sitno rezanog duhana. Osim toga, iz skladišta je zaplijenjena i rezačica koja duhan usitnjuje i vaga za precizno mjerenje. S obzirom na to da za duhan nije plaćena trošarina, protiv švercera bit će pokrenut prekršajni postupak te će mu se naknadno ispostaviti račun za trošarinski dug od 545.000 kuna.

Nedavno je u autobusu na granici oduzeto 34 kilograma rezanog duhana, a na veliko se švercaju i cigarete raznih proizvođača. Sav taj duhan završava na tržnicama diljem zemlje ili na nedjeljnim sajmovima gdje trgovci, hodajući kroz masu, šapću ‘duhan, duhan’, nakon čega s klijentima odlaze do mjesta gdje duhan drže skriven. Nerijetko inspektori glume kupce pa šverceri odmah padnu. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:31