DRUGA STRANA PRIČE

'DUŽNICI SU NAM PRIJETILI SMRĆU, A POLICIJA NAM NIJE PONUDILA ZAŠTITU!' Otac optuženog lihvara Čalušića

Istražuje se verzija po kojoj je naručitelj paleža osoba koja je preuzela dugove i sada Čalušića prisiljava da poništi ugovore
 Goran Mehkek/CROPIX

- Prije dva tjedna na kućnu adresu mojeg sina Mire Čalušića stiglo je prijeteće pismo u kojem nepoznati autor traži da se ponište ugovori o posudbama novca.

- U tom pismu pisanom karakterističnim slovima stoji da će biti mrtvih ako se to ne učini. Pismo smo odnijeli u policiju. Nisu nam ponudili zaštitu. Sad je u dvorištu Mirine obiteljske kuće izgorio auto koji je uzeo u trajni najam. Ako policija misli da prijeteće pismo i palež nemaju veze s Mirinim dužnicima, onda mislim da treba pričekati da se formalno okončaju svi postupci u Hrvatskoj protiv mojeg sina pa da neko međunarodno, neutralno tijelo prosudi što se ovdje zapravo događa - očajan, ali ipak smiren rekao je danas Frano Čalušić, otac Mire Čalušića, koji je mjesecima u pritvoru pod optužbom da je sklapao lihvarske ugovore i tako stekao više od 30 milijuna kuna vrijednu imovinu. U siječnju je Miro Čalušić uhićen i od tada je u pritvoru, kao i njegov brat Hrvoje, te stric Marijan.

Radna verzija

Neslužbeno, u sjedištu Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke intenzivno se radi na verziji po kojoj je naručitelj današnjeg paleža ili Čalušićev dužnik ili netko tko je preuzeo (otkupio) jedan ili više dugova i sada podzemnim metodama kreće u borbu za novac.

Ova verzija utoliko je čvršća jer iz odvjetničkih krugova dolazi informacija da članovi “pokreta otpora” pravno prilično loše stoje. Naime, Miro Čalušić posjeduje ugovore ovjerene kod javnih bilježnika u kojima su žrtve bez prisile pristale na posljedicu oduzimanja nekretnina u slučaju nevraćanja iznosa navedenih u ugovorima. Ako tužitelj krene smjerom koji uključuje osporavanje tih ugovora, tada u pitanje dolaze svi ugovori u Republici Hrvatskoj, a time i uloga javnih bilježnika uopće.

Detalji s očevida

Kako god bilo, danas su krim tehničari nakon očevida na olupini 40-ak tisuća eura vrijednog Mercedesova terenca zaključili da je požar podmetnut pod prednji desni dio vozila. Blizu olupine na mjestu događaja tijekom očevida je pronađen komad tkanine natopljen zapaljivom tekućinom.

Tehnički kvar time je isključen kao uzrok, a time i nada vlasnika Ivana Penave (odgovorna osoba u tvrtki International d.o.o., u čijem je vlasništvu terenac Mercedes ML 320 CDI), da će štetu pokriti polica kasko osiguranja. Slučaj formalno istražuju kriminalisti Odjela za terorizam i Odjela za organizirani kriminal PU zagrebačke. Zasad nema službene potvrde o uhićenjima ili pozivima na informativne razgovore. Danas smo pokušali kontaktirati ljude koji smatraju da ih je Miro Čalušić oštetio, ali oni nisu željeli davati izjave.

U ranojutarnjem požaru u Mitničkoj ulici u zagrebačkoj Trnovčici srećom nije bilo ozlijeđenih. Vatra je primijećena oko 2.30 sati.

- Čule su se manje eksplozije. Bojali smo se da ne eksplodira spremnik s gorivom - kaže stanar Mitničke ulice. Navodno postoji snimak s nadzorne kamere u široj zoni oko mjesta događaja koja je uhvatila kretanje sumnjivog vozila u vrijeme izbijanja požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:25