PRVA DOŽIVOTNA ZABRANA

Dva puta pijan ubio na cesti, do kraja života ne smije voziti

 SIPA

ZABOK – Božidar Celjak (48) iz Pustodola Začretskog prvi je vozač u Hrvatskoj kome je doživotno zabranjeno sjesti za upravljač. Uz to je na Općinskom sudu u Zaboku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Celjak je u veljači ove godine naletio pijan (1,47 promila) na susjedu Nadu Krznar (78) koja je ozljedama podlegla na mjestu nesreće, a ozlijedio je još dvije ženske osobe.

Sve tri su se vraćale iz crkve. Nesavjesni vozač se mirno odvezao svojoj kući, gdje ga je policija ubrzo pronašla i uhitila ga.

Kako se pokazalo da je nepopravljivi recidivist, s jednom sličnom nesrećom iza sebe (usmrtio susjeda naletjevši na njega automobilom), sud je u usporedbi s našom ustaljenom praksom da se nesavjesni vozači ne kažnjavaju prestrogo, postupio drugačije: nakon tragedije iz veljače zadržan je u pritvoru, a konačno mu je odmjerena i zatvorska kazna.

Je li mogao dobiti i više, ostaje sucima na razmišljanje. Činjenica je da je nakon što je prije tri godine usmrtio susjeda Stjepana Huisa, dobio samo dvije godine uvjetno, s rokom kušnje od pet godina, a vozačka mu je ostavljenja na raspolaganje.

Za nesreću iz veljače je zapravo osuđen na pet godina, a sud je nakon svega opozvao onu raniju uvjetnu kaznu, i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora od šest i pol godina.

Ostat će u pritvoru do pravomoćnosti presude. Za posljednju nesreću je rekao da je nije bio svjestan, odnosno da nije osjetio da je na nekoga naletio. Alkoholičar je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:37