NESREĆA U GARAŽI

DVOJICA SPLIĆANA STRADALIH U EKSPLOZIJI NA VISOKOJ BORE SE ZA ŽIVOT 'Opekline su duboke, prvih 48 sati od ozljeđivanja su najosljetljiviji'

Dvojica muškaraca od 28 i 19 godina koja su u ponedjeljak navečer nastradala u požaru i eksploziji u garaži obiteljske kuće u Ulici Viktora Vide u Splitu i dalje su u životnoj opasnosti, smješteni u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) na Križinama i priključeni su na respiratore, piše Slobodna Dalmacija.

- Obojica pacijenata su sedirani (uspavani) kako bi lakše podnosili daljnje liječenje, ali i činjenicu da su priključeni na respirator. Prvih 48 sati od ozljeđivanja najosjetljiviji su u ovoj fazi koja prethodi operativnim zahvatima - rekao nam je prof. dr. Nenad Karanović, predstojnik Klinike za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Naravno, najveću ulogu osim anesteziologa u oporavku teško ozlijeđenih mladića imat će liječnici i medicinske sestre Zavoda za plastičnu kirurgiju i opekline.

- Oba pacijenta su opečena u dosta visokom postotku i radi se o dubokim opeklinama. Odmah nakon prijema u bolnicu poduzete su sve one mjere koje inače poduzimamo kada su opekline u pitanju, a kolege anesteziolozi rade na stabilizaciji njihova stanja.

Starijeg pacijenta smo operirali kako bismo mu poboljšali cirkulaciju. Radi se o početnoj operaciji, a s onim zahvatima koji su inače potrebni pri ovakvim ozljedama krenut ćemo kada se njihovo zdravstveno stanje stabilizira - rekao je dr. Ivan Utrobičić, šef splitskih "plastičara".

Dakle, dvojici ozlijeđenih mladića predstoji borba do oporavka, slična onoj koju su prošla dvojica teško ozlijeđenih radnika u eksploziji silosa u Sjevernoj luci u Splitu, koja se dogodila sredinom travnja ove godine.

Obojica, tada teško ozlijeđenih muškaraca dobro se oporavljaju, a jedan od njih, onaj mlađi, već je iz JIL-a premješten na liječenje i oporavak na sam odjel plastične kirurgije.

- Pacijent samostalno hoda, jede, pije i mogu reći da gotovo vodi normalan život. Naravno, on je još uvijek podvrgnut fizikalnoj terapiji, ali njegovo zdravstveno stanje je iz dana u dan sve bolje. Očekujemo da će uskoro biti pušten kući, odnosno upućen na stacionarno fizikalno liječenje u neku od specijaliziranih ustanova.

Što se tiče starijeg pacijenta koji je također ozlijeđen u toj nesreći, on je još uvijek u JIL-u, iako je i njegovo zdravstveno stanje bolje. Više nije životno ugrožen i očekujemo da će i on uskoro biti premješten na naš odjel - zaključio je dr. Utrobičić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:27