POGINULA DVA POLJSKA ANDREJA

EKSKLUZIVNE FOTKE: Pogledajte ostatke Skyleadera koji se sinoć srušio u Hrvatskoj!

 Danijel Tuškar/CROPIX

KARLOVAC - Nestali civilni dvosjed Skyleader 500 LSA pronađen je sinoć nešto prije ponoći u blizini lokacije Keserov potok , kilometar od Ličke magistrale, te mrtva tijela dvije osobe. Jedan dio zrakoplova pronađen je oko 22.55 sati, a oko pola sata kasnije i ostatak potpuno uništenog aviona te preminula posada. - Mjesto događaja je osigurano, te slijedi policijski očevid - rekli su nam u PU karlovačkoj.

Andrej Domanski i Andrej Krakowiak su dvojica poljskih državljana koji su preminuli nakon pada zrakoplova. Istražitelji obavljaju očevid po izuzetno teškom terenu, gustom šipražju i blatu, do kojega moraju prijeći jezerce nastalo od nabujalog potoka. Morali su biti odjeveni u skafandere te u ribičke čizme, a čamcima su im pomagali vatrogasci. Na jednoj grani zamijetili smo komad krila dok je trup aviona, kao i žrtve, završio u grmlju.

- Teren je doista težak, radi se o šikari, vrlo gustom raslinju, a dodatno sve otežava visok vodostaj. U traženju unesrećenih od pomoći su nam bile radarske informacije, signali mobitela, ali i mještani koji su uočili zrakoplov, odnosno čuli pad - rekao je načelnik PU karlovačke Josip Ćelić.

Što je uzrokovalo pad nitko, pa ni istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović nije htio kalkulirati. - Prerano je govoriti o uzroku nesreće, tek sam vidio zrakoplov. Nakon što policija obavi svoj dio posla, dijelove ćemo izuzeti i napraviti očevid s proizvođačima zrakoplova iz Češke. Moram vidjeti plan leta i sve radarske snimke da vidim zašto su letjelo po ovako lošem vemenu - rekao je Vodanović

Uspio je vidjeti da se radi metalnoj sportskoj letjelici dvosjedu kakvih ima dosta u Europi, s motorom Rotax 912. - O svemu smo obavijestili poljske istražitelje i Češki institut, moramo surađivati sa svima da vidimo što je uzrok pada - kaže Vodanović, dodajući da je avion bio češke proizvodnje.

Bit će dopremljen u skladište u Zagreb, a potom će biti odlučeno da li će ga vještačiti u Hrvatskoj ili Poljskoj. Načelnik policije Čelić potvrdio je da su dva zrakoplova krenula iz male zračne luke nedaleko Praga, a na odredište u talijanski Famo sletio je samo jedan.

Istražni sudac Županijskog suda u Karlovcu Mladen Kosijer naložit će obdukciju na tijelima preminulih. - U ovom trenutku nema sumnje u njihov identitet - rekao je sudac Kosijer. Na mjestu nesreće bili su i predstavnici poljskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Podsjetimo, zrakoplov se srušio u petak u poslijepodnevnim satima. Pad ovog aviona dogodio se samo dva dana nakon udesa dva vojna aviona, koji su pali nedaleko od Plaškog tijekom vježbe na vojnom poligonu Slunj. U posljednjih pet godina u Karlovačkoj županiji dogodile su se čak četiri zrakoplovne nesreće u kojima je palo šest aviona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:04