MISTERIJ U KUTEREVU

ENIGMA U PITORESKNOM LIČKOM MJESTU POZNATOM PO UTOČIŠTU ZA MEDVJEDE Zašto je mirni dečko podmetnuo bombu u vlastitoj drvarnici?

Prije tri mjeseca od eksplozije bomba koja ima isti “rukopis” ubila je Nikicu Ostovića iz istog mjesta
 Robert Fajt / Hanza Media

Antonija Vukelića (20) iz Kutereva nitko u subotu nije pokušao ubiti, nego je on sam pod panj u vlastitoj drvarnici postavio bombu i aktivirao je, a potom je alarmirao susjede, koji su zvali policiju. Tri mjeseca prije na drugom kraju sela netko je pod panj njihova sumještanina Nikice Ostovića (35) postavio bombu, on ga je pomaknuo, bomba se aktivirala i čovjeka na mjestu ubila.

Tanka priča

Nakon što je puklo u Antonijevoj drvarnici u subotu u 17 sati, na mjestu događaja obavljeni su očevid i istraga. Istražiteljima je bila tanka i neživotna Antonijeva priča. Nisu povjerovali da je u samo sekundu ili dvije uspio shvatiti da mu je pod panjem podmetnuta bomba, da je munjevitom reakcijom uspio iskočiti iz drvarnice, dakle dva metra unatrag, te se skloniti iza stabla da ga ne zahvate krhotine. Slomili su ga na obavijesnom razgovoru u policiji, a potom je u ponedjeljak u njegovom prisustvu oko podneva obavljen pretres kuće. Pronašli su ilegalni eksploziv. Osumnjičen je za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te lažnu uzbunu, odnosno da je sam postavio i aktivirao ručnu bombu, pa sve prikazao kao da ga netko želi ubiti te je prepraćen pritvorskom nadzorniku. Antonijo živi sam, otac mu je poginuo u šumi prije 13 godine, majka mu živi u Otočcu. Miran je, tih i povučen, ne radi, iz kuće gotovo ne izlazi, tako kažu njegovi prvi susjedi koji su mu svi redom rođaci.

Šokirani mještani

Zašto je privukao pažnju javnosti na sebe, zašto je imao potrebu prikazati se žrtvom i zašto je to odlučio napraviti baš na način kako je to učinio ubojica Nikice Ostovića?

- Ma to je tako dobar dečko. Ja stvarno ne znam kome bi se on zamjerio da ga ide ubiti.

On je zadnji u selu koji bi mogao imati neprijatelja - ispričao nam je Antonijev stric Jure Vukelić, koji je svjedočio eksploziji. Ostao je u šoku kada je kasnije čuo da je Antonijo sam aktivirao bombu.

- Mi našu drvarnicu zaključavamo. Kaže moj muž da sada svaki komad drveta vadi zasebno. Boji se da će ga ubiti.

A ja mu kažem, idem i ja s tobom, pa neka nas ubije oboje - ispričala nam prva Antonijeva susjeda i rođakinja plačući.

Nikičina udovica Marija više ne živi u Kuterevu, s djetetom se odselila nedaleko od Gospića kod svojih roditelja.

Prije suprugove pogibije netko im je puštao ovce iz tora, trovao bunarsku vodu, a na ulazu i izlazu iz sela netko je crvenim sprejem ispisao njezino ime uz pogrdni komentar i njihov kućni broj telefona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:05