NEZAPAMĆEN ZLOČIN

FORENZIČARI U POTRAZI ZA DOKAZIMA UBOJSTVA PRIJE 19 GODINA Jasmini se trag zameo 2000., a nestanak je prijavljen tek 16. kolovoza 2005.!

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Smiljana Dominić (45) od nedjelje je i službeno osumnjičena za ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić i to između 2000. i 2001. godine. Sumnja se da je ona njezino tijelo sakrila u škrinju za zamrzavanje u hodniku obiteljske kuće u Novoj ulici 26 u Palovcu, mjestu desetak kilometara udaljenom od Čakovca.

Kasno navečer u subotu Smiljana Dominić i službeno je uhićena, a prije toga ona i njezin suprug Ivica (49) odvedeni su na obavijesni razgovor u policiju. No, već tijekom noći suprug se s dvoje djece vratio u kuću užasa gdje živi i Smiljanina izvanbračna kći koja se nedavno udala. Županijsko državno odvjetništvo sestru Jasmine Dominić koja se vodila kao nestala osoba u PU međimurskoj sumnjiči za kazneno djelo iz članka 110. kaznenog zakona za koju je predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora. Prema tvrdnji tužiteljstva, Jasmina Dominić ubijena je između 2000. i 2001. godine.

Ima branitelja

Da bi bila sigurna u identitet tijela otkrivenog u subotu prije podneva u zamrzivaču u kući u Palovcu, tužiteljica je naložila obdukciju, vještačenje DNA, i druga potrebna vještačenja i dokaze, te provođenje daljnjih izvida, a poduzet će se i sve druge radnje prema zakonskim propisima o postupanju s uhićenim osobama. Kako smo doznali, Smiljana Dominić ima branitelja. Ono što je zasad nepoznanica je njezin iskaz u policiji i je li išta govorila.

Trenutno ono što najviše zaokuplja sve mještane Palovca, ali i širu javnost, su sljedeća pitanja - zašto je počinjen zločin, na koji način i je li itko osim osumnjičene sve ove godine za to znao i prikrivao ga.

Od mještana Palovca doznali smo da je Jasmina bila vrijedna djevojka koja je u Zagrebu studirala i radeći poslove preko student-servisa financirala si studij. Majka Katarina radila je u Njemačkoj i Austriji, a otac Martin u Sloveniji. Djevojke kažu, nisu imale međusobnih sukoba, ali mještani se ograđuju jer ne znaju što se zbivalo iza “četiri zida”.

No, prema pisanju portala eMeđimurje, neki mještani kažu da su se sestre posvađale oko dečka, a drugi da se radilo o imovinskim razmiricama. Čak je i Smiljanin otac Martin sumnjao na vlastitu kćer, doznaje portal eMeđimurje u popularnom okupljalištu Palovčana Caffe baru Domino. U više navrata se i ovdje, uz čašicu pića, znao pitati gdje je završila njegova Jasmina, izražavajući sumnju da je Smiljana nekako upletena u njezin nestanak.

- Dok su se roditelji brinuli o egzistenciji, djevojke su živjele u obiteljskoj kući i školovale se. Jasmina je uvijek prednjačila u svemu, kaže nam njezin generacijski kolega, bila je dobra sportašica i uvijek odlična učenica. Mislim da je upisala Ekonomski fakultet, ali nisam posve siguran u to, jer su nam se putevi ipak razdvojili, ali znam da je praktički sama financirala školovanje - za portal je ispričao jedan od poznanika oca ubijene Martina Dominića.

S druge strane Smiljani nije išlo tako dobro i po završetku škole tek je neko vrijeme radila kao konobarica u Palovcu i Turčišću te je uglavnom bila kod kuće. Uz izvanbračnu kćer Katarinu, sa suprugom Ivicom Srnecom ima i dvije maloljetne kćeri. Nakon što je Jasmina nestala, mjestom se pričalo da je otišla u Francusku i Pariz, ali i da je počinila samoubojstvo. Navodno je upravo sestra Smiljana bila ta koja je “plasirala” tu verziju, kao i to da je njezina sestra navodno počinila samoubojstvo. I vlastitu majku je, kažu nam izvori upućeni u istragu, uvjerila u to da je u kontaktu sa sestrom i da joj se ona javlja.

DNA analiza

Vjerojatno je i to razlog zašto nestanak nije odmah prijavljen nego je od nestanka do prijave lokalnoj policiji prošlo nekoliko godina.

- Zadnji sam je put čuo kad je rekla da ide na brod, na kojem je radila preko student-servisa. Rekla je da ide i u Pariz. Od tada nemamo nikakvih informacija o njoj. Prije Nove godine bila je kod nas policajka i pitala je li nam se Jasmina možda javila. Na žalost, nije - rekao je u siječnju 2011. godine za Večernji list Martin Dominić iz Palovca, otac nestale Jasmine Dominić kojoj se u kolovozu 2000. izgubio svaki trag.

Nenad Risek, glasnogovornik PU međimurske, rekao je kako je nestanak prijavljen 16. kolovoza 2005. godine. Zašto je baš tog dana prijavljen nestanak nije poznato, ali očito je to obitelji bio prijelomni trenutak da odu u policiju prijaviti nestanak kćeri Jasmine. Glasnogovornik Risek potvrdio je da je oko 12 sati iz Zavoda za hitnu medicinu stigla dojava da je u Palovcu u obiteljskoj kući, u kojoj je živjela J. Dominić, pronađen leš nepoznate osobe. Policija je do kasnih sati u subotu obavljala očevid i odvezla Smiljanu Dominić i njezina supruga Ivicu u policiju, ali on se nakon razgovora vratio u kuću. Kako smo neslužbeno doznali, Smiljana Dominić mogla bi u policiji biti zadržana i dulje od 24 sata dok se ne obavi obdukcija, DNA analiza te prikupe još neki dokazi.

Pojavila se informacija da policija traži oružje u zidovima kuće, ali policija je prilično suzdržana u iznošenju pojedinosti ovog nezapamćenog slučaja u hrvatskoj kriminalističkoj praksi. U nedjelju je u PU međimurskoj načelnik Ivan Sokač održao izvanrednu konferenciju za novinare, ali puno pojedinosti o slučaju nije mogao reći.

Na pitanje može li potvrditi da je uhićena sestra žrtve, Ivan Sokač je rekao: “Vidite da je osoba u takvom stanju kakvom je, što da vam kažem, nije se još otopila škrinja i identitet još nije utvrđen”. Tijelo nađeno u zamrzivaču na obdukciju čakovečke Opće bolnice odvezeno je u subotu oko 18 sati.

Bijela odijela

I dok je policija suzdržana, Palovcem kruže priče. Ono što se pitaju mnogi, pa i daljnja rodbina uhićene, je:

- Kak je mogla živeti s tim 19 let - rekla nam je. Susjed koji živi nedaleko od obitelji Dominić ispričao nam je kako je situacija izgledala u subotu:

- Oko 10, 11 je došla Hitna. Poslije mi supruga veli da ide policija tu po našoj ulici. Pomislio sam, pomalo idu, kontroliraju i to. Ali onda zbog Hitne, supruga veli da pogledam, da se možda susjedi nije nekaj desilo, sama živi, nema nikoga tu, a bolesna teško…

Tu je brat od zeta, on je išao pitati, pa veli sve je u redu sa svim ukućanima, a ništa dalje ne smiju reći. To vam je to, poslije su došla i druga policijska kola, pa civilna… Navečer ili kasno popodne, bila je već večer, počeli su se presvlačiti u bijela odijela, a onda nam je sinulo da su našli nestalu…

Policija jučer nije željela komentirati tvrdnje da se tijelo otkrilo nakon što je isključena struja, pa se osjetio miris raspadajućeg tijela, niti okolnosti pronalaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:10