VATRENA BUKTINJA

FOTO: IZBIO POŽAR U SPLITSKOJ BOLNICI Osam operacijskih sala na odjelu kirurgije izvan funkcije

 Duje Klaric / CROPIX

Osam operacijskih sala u KBC-u Split još nije u funkciji zbog požara koji je buknuo u petak oko 1,30 sati u Središnjem operacijskom bloku Odjela kirurgije na Firulama, no unatoč tome hitne se operacije i dalje obavljaju u toj bolnici, doznaje se u petak u splitskom KBC-u. U požaru je izgorjela čajna kuhinja, a očevid o uzrocima požara te o mjestu odakle je vatra krenula, još je u tijeku.

Jutros je bolnici posjetio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je prvo otišao u Ravnateljstvo gdje je održan sastanak, a svi šefovi klinika dogovarali su trijaže i preraspodjele operacija po drugim salama.

"Vatrogasci su mi rekli da požar nije bio velikih razmjera. U njemu je izgorjela čajna kuhinja, a zbog dima koji je ušao u ventilacijski sustav povezan sa čak osam operacijskih sala, cijeli kirurški operacijski blok trebao se zatvoriti", izjavio je kratko novinarima gradonačelnik Baldasar.

Tijekom dana, a nakon što policija završi očevid, u kirurški operacijski blok će doći vatrogasci koji će sve očistiti, a nakon toga bi bolničke službe trebale sve detaljno oprati i urediti. Po završetku čišćenja djelatnici poduzeća koje u bolnici održava ventilacijski sustav, odradit će svoj dio posla.

Gradonačelnik Baldasar rekao je također novinarima kako će se, s obzirom da je riječ o osam operacijskih dvorana, vraćanje u prvobitno stanje zasigurno produljiti na dva tjedna, do kada bi sve trebalo biti sanirano. Poručio je kako je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava.

"Bolnica radi sve što treba napraviti. Samo molim za malo strpljenja. Oni koji moraju imati hitne operacije biti će zbrinuti", dodao je.

KBC Split je nakon održanog sastanka priopćio da je požar buknuo jutros u 1,30 sati, nakon čega je dežurno osoblje prvo zvalo bolničke vatrogasce, a zatim i splitsku Javnu vatrogasnu postrojbu (JVP).

Iz bolnice navode da je jutros nastavljena istraga o požaru, te da je žurno organizirano bolničko koordinacijsko povjerenstvo koje nadzire rješavanje problema te izvanredne situacije.

"Uprava KBC Split i sve nadležne službe intenzivno rade na sanaciji operacijskog bloka, a svi hitni kirurški bolesnici će dobiti potrebnu zdravstvenu skrb. O daljnjem tijeku zbivanja pravodobno ćemo izvijestiti javnost", stoji u priopćenju.

Požar na kirurgiji, nakon dojave iz bolnice oko 2,20 sati, ugasili su za 20-tak minuta pripadnici splitske JVP Grada Splita, s tri vatrogasna vozila. U požaru je izgorjela čajna kuhinja koju koriste zdravstveni djelatnici, a nalazi se u operacijskom bloku. Nitko nije stradao, a nije bilo potrebe ni za evakuacijom bolesnika.

Očevid još traje, a procjenjuje se da će završiti tijekom popodneva, nakon čega bi se trebao znati uzrok požala kao i visina materijalne štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 08:00