KRUNSKI SVJEDOK

FOTO: KONFUZNO SVJEDOČENJE FATALNE VIKI 'Više ni sama ne znam što pričam'

Viktorija Jakuš-Mejarec (19) pojavila se na suđenju Bošku Šapiću (21) za dvostruko ubojstvo
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Znam da vam je teško, ali ima ovdje onih koji su izgubili više, i onih koji su užas počinili. Shvatite da iskaz morate dati - tim riječima obratio se sudac Ante Ujević ključnoj svjedokinji Viktoriji Jakuš-Mejarec (19) na suđenju njezinom dečku Bošku Šapiću (21) za ubojstvo njezinog bivšeg dečka Alvina Horvatića i Alvinova prijatelja Dejana Vučkovića (20) u studenom prošle godine u Vojniću, pokazujući prema okrivljeniku koji je sjedio dva metra iza nje i očevima ubijenih mladića koji su joj na istoj udaljenosti sjedili slijeva.

Do nje je bila njezina tetka koja ju je uvela u sudnicu zagrljenu, braneći je od fotoreportera i govoreći im neprestano da ne slikaju. Pogledi Viktorije i Boško nisu se sreli ni u u jednom trenutku, jer je Boško, dok su ga uvodili pravosudni policajci, oči držao zatvorenima, a cijelo vrijeme njezina svjedočenja imao je pognutu glavu. Viktorija je bila nervozna, u trenucima na rubu plača, pa na rubu svađe sa sucem i odvjetnicima koji su inzistirali na detaljima, ponekad se činila i potpuno ravnodušnom govoreći svima da se ne sjeća više ničega. Njezina tetka upadicama ju je pokušala "zaštiti" od svih tih, za nju bolnih pitanja, ali ju je sudac Ujević izbacio iz sudnice.

Sve strane u ovom postupku čekale su njezino svjedočenje jer je trebala pojasniti ključni trenutak cijelog postupka, onaj kada je stao automobili u kojem je bila sa Šapićem, nakon čega se dogodilo krvoproliće.

O tom trenutku ovisi, naime, Šapićev motiv dvostrukog ubojstva, kvalifikacija kaznenog djela, pa u konačnici i visina kazne koja će biti određena. Tužiteljstvo tvrdi da je Šapić sam zaustavio vozilo, sam izašao s nožem i ubio mladiće, a obrana da je bio fizički napadnut, izvučen iz vozila te da je čitav događaj zapravo rezultat prekoračenja nužne obrane.

U svojem prvom iskazu neposredno nakon događaja Viktorija je svjedočila u korist optužbe te rekla da je Boško sam zaustavio vozilo, uzeo nož i izašao. U siječanjskom iskazu tvrdi pak da je sam stao, ali da ne zna jesu li ga izvukli van, dok je danas na sudu dala iskaz koji ide u prilog Šapiću, da su automobil zaustavili Alvin i njegova ekipa te izvukli Boška, a nož uopće ne spominje, jer se tog detalja više ne sjeća.

- Oni su ga zaustavili, ne znam kako, ali auto je najednom stao. Izvlačili su van Boška, ja sam ga vukla sebi, a oni sebi - rekla je Viktorija.

Sudac ju je nekoliko puta upozoravao na kontradiktornosti, a ona je ponavljala da je u teškom psihičkom stanju te da joj se sve spetljalo. Onda je rekla da je istinit drugi iskaz, pa ju je sudac pitao znači li da je prvi puta lagala, na što je ona uzvratila da više ne zna ni sama što govori.

Kobne večeri tog 2. studenog, svjedoči fatalna 19-godišnjakinja, otišla je na piće s dečkom Boškom Šapićem u kafić Fora u Vojniću, a potom su večernji izlazak odlučili nastaviti u klubu Heart.

- Sjeli smo u separe, ja sam mogla vidjeti prema šanku, a Boško nije. Kada sam vidjela da ulazi Alvin, predložila sam Bošku da odemo. Boško je pitao zašto, ali je ubrzo shvatio, pa je i sam rekao "ajmo". Otišao je prvi do vrata i izašao, pa nije vidio kada me Alavin uhvatio za ruku, privukao k sebi i poljubio. Pitala sam ga što to radi i odgurnula. Otišli smo do parkinga, ja sam putem stala u blato, pa sam si u autu, na suvozačkom sjedalu čistila cipele. Zatvorili smo vrata i trebali krenuti, ali sam vidjela Alvina i njegovu ekipu kako nam prilazi. Alvin me htio izvući van da pričamo, ja nisam željela, ali je Boško rekao da mogu. Izašla sam, Alvin je htio da ostanem s njim, ali ja nisam željela. Sjela sam natrag u auto i krenuli smo prema Gvozdu. Vidjela sam da Alvin i njegovi trče za autom, udarali su po autu i vukli za brave, auto je stao, Alvin je izvukao Boška, potukli su se. Vrištala sam i plakala u autu. Kad sam izašla van Alvin je ležao na podu, Vučković pred lokalom. Vlado Vrga je držao Alvinovu glavu, rekao je da će sve biti u redu, a onda sam je ja držala dok je Vlado otišao po prvu pomoć - ispričala je Viktorija.

Tužitelj Zdravko Car pitao ju je je li se, za vrijeme dok je bila u vezi sa Boškom, nalazila i dalje s Alvinom, upozoravajući je na blagodat da ne mora odgovarati na intimna pitanja, a sve zato što je Alvinov prijatelj Vlado Vrga svjedočio da se nalazila i s bivšim mladićem svega nekoliko dana prije krvoprolića.

- Ne sjećam se - odgovorila je.

Odvjetniku Boška Šapića Ljubiši Drageljeviću nije željela reći zbog čega je prekinula s Horvatićem, ali je napomenula da Alvinu nije zbog toga bilo drago, da mu je bilo jako teško jer su u vezi bili tri godine.

Rekla je kako su se dvojica njezinih mladića, ubijeni i optuženi, svađali preko Facebooka, da joj se Boško žalio kako mu Alvin prijeti, te da je zbog toga čak predložio da prekinu vezu.

- Ja više ne mogu, prijeti mi, bolje da prekinemo, to mi je rekao Boško. Alvin je na Facebooku napisao "moje nitko nije dirao, pa nećeš ni ti" na komentar na našu vezu. Boško nije bio taj koji je bio ljubomoran, bio je super prema meni, vozio me svuda i po cijele dane smo bili zajedno, držao me kao kap vode na dlanu. Ljubomoru sam osjetila kod Alvina - ispričala je Viktorija.

Nije željela reći gdje sada živi, ali više nije u Gvozdu, jer su joj prijetili. Prijetnje je dobivala od Alvinove sestrične te majke i brata pokojnog Dejana, ali i mnogih nepoznatih ljudi, rekla je.

- Sve smo to prijavili policiji, oni su pratili na mojem Facebooku te ljude. Bojim se nakon svega doći u Gvozd - rekla je Viktorija Jakuš-Mejarec.

Na sudskom Vijeću je kako će cijeniti njezin iskaz, odnosno kojoj će od tri verzije događaja prikloniti vjeru.

Aleksandar Stanojević, također ispitani svjedok, vidio je kako Alvin u kafiću ljubi Viktoriju, a Tomislav Kulić svjedočio je sukobu na parkiralištu. Došao je tamo s pokojnim Vučkovićem i Domagojem Dizdarom. On pak tvrdi potpuno suprotno od Viktorije. Da za automobilom u kojem je bila s Boškom nitko nije trčao, da je 15 metara dalje Boško sam stao, izašao van i opsovao Alvinu mater, koji se potom s Vučkovićem zatrčao prema automobilu.

Tu je došlo do krvavog sukoba trojice iz kojega su dvojica pokojni, a jednog je pretvorio u ubojicu. Kako je točno izgledao taj strašni čin zapravo ne zna nitko. Svjedoci su u mraku mogli vidjeti tek siluete mladića kako si uništavaju živote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:01