TRAGEDIJA U ŠPANSKOM

FOTO: NEPOKRETNI MUŠKARAC STRADAO U POŽARU U STAMBENOJ ZGRADI 'Kroz prozor su se čuli vapaji upomoć, a onda smo vidjeli kako suklja dim'

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Invalid Vladimir Đ. (75) ugušio se pod još nerazjašnjenim okolnostima u ponedjeljak oko 14.15 sati u stanu na prvom katu zgrade u Ulici Alberta Fortisa u Španskom.

Nesretnom Vladimiru koji je, spojen na aparat za kisik, ležao na kauču na kojem se zapalio poplun, unatoč promptnoj intervenciji vatrogasaca nažalost nije bilo spasa.

Da se nešto događa u stanu od 53 kvadrata u vlasništvu Grada Zagreba prvi su začuli posjetitelji kladionice i kafića Fortisia u prizemlju zgrade odmah ispod stana, a koji su očito prvi dignuli službe na noge.

- Iz stana, točnije kroz prozor otvoren na kip čulo se da netko viče ‘upomoć’. Ono, baš vapaji. Prošla nas je jeza kad smo išli pogledati te smo vidjeli da kroz otvor prozora dim suklja u vis. Nastala je frka i panika. Lupali smo po vratima, ali nitko nije otvarao. Odmah smo zvali vatrogasce koji su brzo došli te pokušavali provaliti u stan u kojem živi stariji gospodin sa sinom, a koji tog trenutka nije bio u stanu. Sin je, naime, izašao na kratko jer ga je zvala socijalna radnica da riješi neku papirologiju koja je trebala za njegova oca. A onda, kad se vratio, imao je što vidjeti. Čovjek je bio u totalnom šoku. Ne kaže se badava da tragedije najviše pogađaju sirotinju. Oni su vam socijalni slučaj. Prije mjesec dana, otprilike, doselili su se u taj gradski stan s dva psa. Oca nismo viđali, dok je njegov sin ostavio dojam brižne i mirne osobe. Nakon ovog ostao je sam, a o ocu koji je bio prikovan za krevet skrbio se danonoćno. Prije Dana mrtvih informirao se gdje bi mogli odložiti invalidska kolica koja koristi njegov otac kad ga vodi u šetnju. Što je sa psima? Lavež se nije čuo kad je provaljeno u stan - ispričao je za Jutarnji list jedan od vidno potresenih stanara s kućnog broja 16 Fortisove ulice.

Zagreb, 131117.
Alberta Fortisa 16.
U pozaru u stanu u Spanskom u kojem je zivot izgubila zenska osoba.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Predstavnik suvlasnika tog ulaza Bojan Borzić također je ostao zaprepašten tragedijom koja ga je zatekla na poslu.

- Susjedi su me odmah zvali. Stanovi na prvom katu zgrade od kada je zgrada sagrađena su gradski. Prilagodili su za te potrebe i prilaz, pristup za invalide, a i lift je širi. Rijetko kad se stanari u tim stanovima mijenjaju, a i kad dođe do zamjene, one se odrađuju mimo nas u zgradi. U taj stan je prije mjesec dana došao stariji gospodin sa sinom koji mi se došao javiti da je novi stanar. Nitko od nas ih zapravo nije niti stigao još upoznati, a tragedija me ražalostila - rekao nam je predstavnik ulaza Borzić.

Beživotno tijelo preminulog čovjeka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati radi obavljanja obdukcije kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, a policija u stanu provodi očevid da bi se utvrdio uzrok požara.

Zagreb, 131117.
Alberta Fortisa 16.
U pozaru u stanu u Spanskom u kojem je zivot izgubila zenska osoba.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Upućeni u problematiku, međutim, podsjećaju na to da postoji mogućnost da se maska s kisikom, na koji je očito Vladimir Đ. bio spojen, zapalila u dodiru s eventualno zapaljenom cigaretom ako je bila riječ o pušaču.

Inače, 21. rujna ove godine gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao je rješenje kojim se Vladimiru Đ., kao osobi u teškom socijalno-zdravstvenom položaju kojem je utvrđeno 100-postotno tjelesno oštećenje, daje u najam stan u Španskom na pet godina, sa zaštićenom najamninom. Do tada je Vladimir Đ. stanovao u 20 kvadrata manjem stanu u susjednom naselju koji nije bio prilagođen osobama s njegovim potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:52