ISTRAGA U TIJEKU

FOTO: NESREĆA U CENTRU ZAGREBA Niskopodni tramvaj iskočio iz tračnica, putnici ostali u šoku, u Savskoj se stvorile goleme gužve...

 Dragan Matić / Hanza Media

Na Savskoj cesti se oko 17:45 sati stvorila se ogromna gužva. Tramvaji su stajali jedan iza drugoga, auti su trubili, putnici i vozači izlazili iz svojih vozila. Tek kada bi se prišlo Tehničkom muzeju vidio bi se uzrok cijele pomutnje. Nova 12-ica ostala je u zavoju, ali ne zbog nekog kvara, već zato što je zadnji kraj tramvaja iskočio iz tračnica, a u toj tišini zapravo je izbjegnuta ogromna tragedija.

Naime, još uvijek iz neutvrđenih razloga tramvaj koji je vozio prema Ljubljanici iskočio je iz tračnica, što je izazvalo šok među putnicima, koje je iz ugodne vožnje trgnulo naglo zaustavljanje. Ipak, iz ZET-a javljaju kako nitko u nesreći nije ozlijeđen.

- Na spoju tračnica iskočio je zadnji dio tramvaja, a sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Ekipa je na terenu i radi na sanaciji tramvaja- rekao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Pretpostavlja se da je neki strani predmet izazvao iskakanje tramvaja, ali točan uzrok bit će poznat tek nakon očevida. Nakon pola sata, tramvaji koji su trebali ići prema Ljubljanici su preusmjereni na Savski most, a dva izvanredna autobusa pobrinula su se da nestrpljivi putnici stignu na Trešnjevku, dok su radnici ZET-a s dizalicom vraćali tramvaj na svoje prirodno mjesto.

Ovo je već druga nezgoda s tramvajima koja se dogodila ovaj tjedan na Savskoj. Naime, u utorak u isto vrijeme kao i jučer je na potezu cijele Savske nestalo struje u tramvajskim kablovima zbog čega je došlo do ogromnog zastoja u oba smjera. Iako nestanak struje nije ozbiljna prijetnja za sigurnost putnika, izletavanja iz tračnica je nezgoda koja može imati ozbiljne posljedice.

Posljednjih nekoliko godina dogodilo se nekoliko sličnih slučajeva, ali je svaki puta izbjegnuta veća tragedija. Devetka, trinaestica, sedmica su redom napustili svoju putanju ostavivši u tom trenutku putnike u šoku, dok ih je za nekoliko sekundi neočekivana kočnica gurnula naprijed. Nije se uvijek radilo o "starim tramvajima". Primjerice, prvi slučaj iskakanja niskopodnih tramvaja zabilježen je 2009. godine kada je a križanju Držićeve i Vukovarske ulice iskočila sedmica. Ipak, zadnji slučaj iskakanja bio je prošlo ljeto, kada je stara ZET-ova "devetka" iskliznula iz šina na križanju Zvonimirove i Šubićeve. U svim dosadašnjim nezgodama nije nitko od putnika bio ozlijeđen, ali su svaki puta iza sebe ostavili nekoliko sati prometnog kaosa, šok putnika te pitanje hoće li se to dogoditi opet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:29