ŠOKANTAN ZLOČIN

FOTO: 'OCA, SINA I DVA POLICAJCA POLIO BENZINOM I ZAPALIO ZBOG - KLJUČEVA OD AUTA!' Zašto je 'pukao' nezaposleni limar

Fotogalerija: Pogledajte očevid stravičnog zločina zbog kojeg su dvojica policajaca završili u komi
 Marko Todorov/CROPIX

ZAGREB - U svoje dosadašnje četiri godine službe u policiji dvojica sesvetskih policajaca starih 24 i 29 godina prošla su 'sito i rešeto', no ni na kraj pameti nikome nije bilo da će im posljednja policijska intervencija u nedjelju popodne u mjestu Belovar na sesvetskom području 'ugasiti' snove.

Naime, od nedjeljnih popodnevnih sati policajci se intenzivno bore za život na bolničkoj postelji Odjela za opekline Klinike za traumatologiju nakon što su teško stradali prilikom intervencije u domu limara Kristijana K.(29) koji je maltretirao obitelj zbog ključa oko automobila te je sve ukućane, pa i policajce, krenuo polijevat benzinom.

Policajci su zadobili opekline na 70 posto tijela, a u istom teškom stanju je i nepopravljivi recidivist Kristijan koji se bori za život u susjednoj bolničkoj sobi, a koji je svojom sklonošću da utjeruje 'pravdu' i provodi vlastiti inat, polijevanjem benzinom i bacanjem zapaljenog opuška, nanio teške ozljede i vlastitom ocu Josipu(65) te šestogodišnjem sinčiću.

U slučaju da se izvuče iz 'ralja smrti', Kristijan će kazneno odgovarati za pokušaj ubojstva policijskih službenika i za nanošenje ozljeda ukućanima. No to mu neće biti prvi, eventualni, boravak iza zatvorskih rešetaka jer je zadnji puta završio u policijskim lisicama 8.ožujka nakon što je na benzinskoj postaji na Soblinečkoj cesti u Sesvetama nožem teško ozlijedio 43-godišnjeg poznanika.

Ozljeđene policajce kojima život doslovce 'visi o koncu' posjetili su glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i čelni čovjek zagrebačkih plavaca Goran Burušić koji su se ujedno susreli sa obitelji stradalih kolega, pružili im potporu i izrazili vjeru u njihov oporavak.

-Vidjeli smo ih i razgovarali sa doktorima. Naše kolege su u teškom stanju. U komi su. Uspavani zbog opeklina - rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić. Kako su zapravo policajci, najbolje zna Hrvoje Tomičić voditelj Zavoda za opekline u Traumi koji kaže kako su opekline teške te ih sve, pa i počinitelja, očekuje intenzivno liječenje pa tako i transplantacija kože. Načelnik PU zagrebačke Goran Burušić, pak, kaže kako je kriminalistička obrada u tijeku ne želeći otkriti rezultate odrađenog pretresa u domu počinitelja. Kristijan je svojom rastrojenom agresivnošću nanio teške ozljede i vlastitom ocu koji je izvan životne opasnosti i nalazi se u KB Dubrava, dok je njegov sinčić prošao sa lakšim ozljedama potkoljenice i na liječenju je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

FOTO: HOROR KOD SESVETA Mladić se polio benzinom pa zapalio sebe, 6-godišnjeg sina, oca i dva policajca!

„Pomozite! Dođite brzo! Sin mi opet divlja po kući!“ - dio je poziva u pomoć 65-godišnjeg Josipa odaslanog policiji u nedjelju nešto iza 14 sati čuvši žestoku svađu sina Kristijana sa suprugom Gordanom (25). Na intervenciju su se, spremni kao i uvijek do sada, odazvala dvojica policajaca ni ne sluteći što ih čeka. U međuvremenu se Kristijan spustio sa kata kuće u prizemlje te odšetao do gospodarske zgrade u dvorištu gdje je uzeo kanister sa benzinom i vratio se u kuću.

Prijetio je polijevanjem benzinom ako ga žena ostavi, ali i samoubojstvom ako policija opet dođe. Ubrzo su stigli policajci koji su vidjeli očajne Kristijanove roditelje kako pokušavaju smiriti sina, ali bezuspješno. Iziritiran što vidi uniformu zbog koje je već bio u zatvoru, Kristijan je krenuo polijevati benzinom sebe, ukućane ali i policajce.

Zatim je, prilikom privođenja, odbacio opušak cigarete pa je došlo do požara koji je u konačnici zavio u crno četiri obitelji. Kristijanovi susjedi sa strepnjom se, kako su nam rekli, susreću sa njim u ulici jer "nikad ne znaju kad će planut“. Kažu da je limar po zanimanju koji već godinama ne radi, a preživljavaju od Gordanine zarade u frizerskom salonu. I svi se pitaju što Kristijan radi na slobodi obzirom na posljednje 'aktivnosti' unutar doma (niz prijava zbog obiteljskog nasilja), ali i na ulici (pokušaj ubojstva na benzinskoj crpki).

Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje događaj u Belovaru

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske u današnjem priopćenju najoštrije osuđuje jučerašnji događaj u Belovaru kod Sesveta gdje je slučaj "obiteljskog nasilja" eskalirao te rezultirao teškim ozljeđivanjem malog djeteta i dva policijska službenika, jednog muškarca te počinitelja.

Dvojica policajaca koji su jučer zbog obiteljskog nasilja došli intervenirati u sesvetski Belovar zadobili su opekline opasne po život, nakon što je rastrojeni 29-godišnji muškarac po njima, sebi i 65-godišnjem ocu polio zapaljivu tekućinu i zapalio je opuškom. Osim stradalih policajaca ozljede opasne po život zadobili su osumnjičeni, kojeg policija tereti za pokušaj ubojstva i njegov 69-godišnji otac, dok je petogodišnje djete lakše ozlijeđeno.

"Nažalost, i ovaj događaj pokazao je koliko je opasan i izložen policijski posao. Još jednom se dokazalo koliko su policijski službenici izloženi pogibelji, osobito u slučajevima kada se moraju primijeniti policijske ovlasti", ističe se u priopćenju Sindikata.

Napominju kako je događaj ujedno upozorio na nužnost kvalitetnije zaštite policijskih službenika. Policijska odora ne smije biti od lako-gorivog i zapaljivog materijala, naprotiv nužno je odoru izraditi od kvalitetnih materijala koji su teško zapaljivi i gorivi, a za najizloženije skupine odre moraju biti od negorivih materijala, naglašavaju u priopćenju.

Također zahvaljuju policijskim službenicima na hrabrosti kojom su vjerojatno i spasili život malog djeteta i drugih članova njegove obitelji.

Na kraju, zabrinjavajuće je što najteže napade na policijske službenike čine najčešće recidivisti - je li to zbog toga što kazne postižu svoju svrhu specijalne prevencije - tj. ne odvraćaju počinitelje od ponavljanja kažnjivih ponašanja. Iz tog razloga, po već tko zna koji put, ponavljamo naš poziv da se slučajevi svih oblika napada na policijske službenike i ugrožavanje njihovih života, procesuiraju u najkraćem roku i primjereno kazne, stoji na kraju priopćenja Sindikata policije Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:27