AKCIJA 'GLADIUS 3'

FOTO: USKOK LOVIO DILERE PO DUBROVNIKU Priveli šestero osumnjičenih, među njima i vlasnik broda na kojem su našli tablete

Na izlazima iz Dubrovnika građane su jutros dočekali pripadnici MUP-a s dugim cijevima
 Nikša Duper/CROPIX

NOVO 12:42 - Neslužbeno se doznaje da su danas, zapravo istodobno, u tijeku dvije policijske akcije: združena međunarodna akcija policije kodnog naziva Gladius 3, javlja Dubrovački vjesnik.

Druga akcija koja je u tijeku na neki način je lokalna i još nema naziv, ali je i njen cilj čiščenje dubrovačkih ulica od dilera koji zbog distribucije narkotika ne štede ni mladež.

---------------------------

08:21 DUBROVNIK - Prema prvim neslužbenim informacijama u Dubrovniku je u četvrtak ujutro razbijena skupina koja se duže vrijeme bavila nabavom i preprodajom kokaina, amfetamina i marihuane, doznaje se iz izvora bliskih policiji i državnom odvjetništvu.

Međunarodnu akciju suzbijanja trgovine narkoticima policija provodi u suradnji s Uskokom, a prema prvim informacijama članovi osumnjičene skupine drogu su krijumčarili iz Bosne i Hercegovine te preprodavali na dubrovačkom području.

Uz uhićenja nekoliko pripadnika skupine koja navodno broji desetak članova u četvrtak ujutro policija je pretražila više kafića, stanova pa čak i jedan brod. Paralelno s akcijom na dubrovačkom području policija otkriva narko lanac i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Prema dosad dostupnim informacijama, u policijskoj akciji kodnog imena 'Gladius 3' privedeno je šestero osumnjičenih. Među njima su stari znanci policije Ana Perović, Antonio Miljević, konobar u kafiću 'Whats Up?' i Tomislav Zucalo, te Alen Perišić, vlasnik kafića, koji je jutros bio predmet policijskog pretresa te Damir Katanić, vlasnik broda Jug. Identitet šeste osobe zasad nije poznat. Svi su tijekom jutra u pratnji krim policije dovedeni u dubrovačku policijsku postaju 'Villa Palmu'.

U Čajkovićima je na izletnički brod Jug doveden i posebno istrenirani policijski pas kojem je bio zadatak utvrditi ima li na brodu skrivenih narkotika.

Prema neslužbenim informacijama, tijekom pretrage broda policijski pas je otkrio tablete koje su zaplijenjene. O čemu je doista riječ utvrdit će se farmakološkom analizom.

Na cestovnim izlazima iz Dubrovnika građane su jutros dočekali pripadnici MUP-a s "dugim cijevima”.

Jutros rano, već oko 6,25 sati, pred poznatim dubrovačkim caffe barom "Whats up" primjećeni su policajci: jedan "klasični" i dvojica pripadnika Interventne postrojbe odnosno "specijalaca". I dok su po jedan "klasični" i jedan "specijalac" na neki način čuvali stražu ispred objekta, u unutrašnjosti kafića također su zamijećena još dvojica "specijalaca", javlja Dubrovački vjesnik . Policajci su viđeni i u Čajkovici, na obali Rijeke dubrovačke i neposredno uz izletnički brod Jug koji je tu na vezu.

Foto: Toni Plazibat/CROPIX

Duge cijevi uočene su i na ulicama nekih gradova susjednih država gdje su na meti policije ponovno preprodavači droge. Navodno, ovaj put posebno kokaina te sintetskog amfetamina i ponovno marihuane.

Akciju kodnog imena 'Maska' od ranih jutarnjih sati provode i policajci MUP-a Republike Srpske u Banjoj Luci i Trebinju, javlja Klix.ba.

Akcija u BiH se provodi pod nadzorom Tužiteljstva BiH s ciljem dokumentiranja kaznenog djela organiziranog kriminala, a vezano za neovlaštenu preprodaju opojnih droga i krijumčarenje u zadnjih šest mjeseci na području Trebinja, Bileće, Berkovića i Dubrovnika.

Kako javlja klix.ba, u tijeku je uhićenje više osoba, među kojima i policijskih službenika. Ravnatelj Uprave policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić je izjavio da se ukupno 17 osoba, iz Bosne i Hercegovine, od kojih su četvorica policajci, osnovano sumnjiče za počinjenje kaznenih djela organiziranog kriminala i krijumčarenja droga iz BiH u Hrvatsku. Riječ o koordiniranoj akciji koja se realizira s policijom i pravosđem Hrvatske, a rezultat je istrage koja traje već punih šest mjeseci.

Foto: Nikša Duper/CROPIX

Po mnogo čemu, ozračje podsjeća na provedbu akcije Gladius u travnju 2013. godine. Podsjetimo, tada je uhićena ukupno 51 osoba tijekom jedne od najvećih koordiniranih akcija koja je istodobno realizirana u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. Tadašnja su uhićenja koordinirana iz Dubrovnika, a rezultirala su zapljenom ukupno 376 kg marihuane, 523 gr heroina i više stabljika canabisa. Tada je zaplijenjeno i sedam pištolja, jedna puška, devet ručnih bombi, dva samostrela, 4.350 komada raznog streljiva i čak 22,2 kg plastičnog eksploziva, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:57