BUKTINJA U BARANJI

FOTO: VELIKI POŽAR U KOPAČKOM RITU! Stihija progutala Eko centar Zlatna greda, šteta ogromna

 Emica Elvedji / CROPIX

>>> NOVO 17:45 Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode oglasili su se priopćenjem o današnjem požaru, koje prenosimo u cijelosti.

Eko centar „Zlatna Greda“ nalazi se izvan Parka prirode Kopački rit. S obzirom da je Park od jutros zaprimio brojne pozive uznemirenih građana i posjetitelja koji su planirali dolazak s pitanjima što se događa u Parku i mogu li uopće doći, ovim putem želimo cjelokupnu javnost obavijestiti da požar nije izbio u Parku prirode „Kopački rit“ te da nema nikakve opasnosti za Park koji je otvoren za sve posjetitelje.

-------------------------

17:00 Požar u Eko centru Zlatnoj gredi, negdašnjoj pustari, koji je buknuo jutros oko sedam sati ugašen je, a očevid traje. Po riječima zapovjednika osječke Javne vatrogasne postrojbe Borisa Banjana, požar koji je buknuo u krovištu zgrade koja se obnavlja stavljen je pod kontrolu oko 11 sati, a ubrzo je i ugašen.

U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca iz Osijeka i Beloga Manastira te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Baranje i deset vozila. Uzroci požara ni počinjena šteta još se ne znaju jer očevid traje, rekao je za Hinu Banjan te dodao da je riječ o velikoj šteti.

Po prvim informacijama, izgorjela je i prostorija s dokumentacijom Eko centra Zlatne grede koju drži osječka Udruga Zeleni te dio skupe opreme. Po riječima Jasmina Sadikovića, predsjednika te udruge koja je osnovala Eko centar Zlatnu gredu, riječ je o skupoj opremi koja se upotrebljavala, a zbog obnove je bila uskladištena u jednoj prostoriji.

Eko centar Zlatna greda osnovan je 2003. godine i dosad je u nj dosad uloženo oko 500 tisuća eura, uglavnom iz europskih fondova, rekao je Jasmin Sadiković.

U tom centru u blizini Parka prirode Kopačkoga rita sastajale su se mnoge ekološke udruge iz Hrvatske, organizirale su se edukativne radionice o zaštiti prirode te promatrao okoliš, a to je područje bilo omiljeno izletište mnogobrojnih ljubitelja prirode.

Sadiković je za Hinu rekao kako je o požaru izvijestio i ministra zaštite okoliša i prirode, a već su ih posjetili mnogi ljudi nudeči im pomoć.

To je područje obišao i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je izrazio žaljenje zbog velike štete u Eko centru Zlatnoj gredi. Istaknuo je kako će se uzrok požara i šteta točno znati nakon očevida, ali, dodao je, sigurno je riječ o velikoj šteti jer se u taj centar godinama mnogo ulagalo.

Eko centar Zlatna greda posjetio je i ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić, koji je također izrazio žaljenje zbog velike štete, dodajući kako ga zovu mnogi novinari jer misle da je taj centar u Parku prirode Kopačkome ritu.

-------------------------

ZLATNA GREDA - U zgradi Eko centra u Zlatnoj Gredi u Baranji, koja se nalazi uz rub Parka prirode Kopački rit, jutros oko 7 sati izbio je požar, kojeg vatrogasci još nisu lokalizirali.

Od zapovjednika osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP), Borisa Banjana, doznaje se da su odmah po dojavi na gašenje požara poslana dva vozila, no budući da je riječ o udaljenosti od oko 30 kilometara dok su vatrogasci stigli vatrom je već bilo zahvaćeno oko 150 četvornih metara krovišta zgrade, velike oko 600 četvornih metara.

Vatra se proširila i gašenje je još u tijeku, a sudjeluje 30 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila.

Uz JPVP iz Osijeka u gašenju sudjeluju vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz Baranje i profesionalna postrojba iz Beloga Manastira.

U ovom trenutku teško je procijeniti štetu riječ, ali sigurno je da će biti velika, što će se utvrditi nakon što se ugasi požar i obavi očevid, rekao je za Hinu Banjan.

Dodao je kako je riječ o zgradi koja je u rekonstrukciji te da su djelatnici tvrtke koja je obnavlja radove, noćas do jedan sat iza ponoći radili na objektu. Požar je izbio u krovištu zgrade.

Eko centar u Zlatnoj Gredi osnovala je osječka Udruga Zeleni Osijek 2003. godine i po riječima predsjednika Jasmina Sadikovića, u taj je Centar do sada utrošeno oko pola milijuna eura uglavnom iz europskih fondova.

Obnova glavne zgrade veličine 600 četvornih metara, gdje je i izbio požar, je u tijeku, kazao je Sadiković.

U Eko centru Zlatna Grada odvija se niz sadržaja, od monitoringa prirode, raznih edukativnih radionica i ostalo, rekao je za Hinu Sadiković koji je bio na putu za Varaždin kada je dobio dojavu o požaru, i odmah krenuo prema Zlatnoj Gredi.

Kazao je kako je materijalna šteta sigurno velika prema informacijama s kojima raspolaže.

Na mjesto požara otišao je i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:28