ŽUPA TRAŽI PONIŠTENJE

FRA ŠIME OPET NA SUDU 'Za sklapanje spornog milijunskog ugovora amen mi je dao nadbiskup'

Split, 061014.Zupanijski sud u Split. Nastavak sudjenja bankarici Jasmini Bilonic i fra Simi Nimcu za prodaju crkvenog zemljista.Na fotografiji: Fra Sime Nimac.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX

Fra Šime Nimac u srijedu je na Trgovačkom sudu u Splitu dao iskaz kao svjedok. Podsjetimo, radi se o parnici u kojoj njegova bivša Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Bast-Baška Voda traži poništenje kupoprodajnog ugovora kojim je 2012. za 1,3 milijuna eura prodao 39 tisuća kvadrata župnog negrađevinskog zemljišta u Baškom Polju tvrtki "Sunčani Bast", piše Slobodna Dalmacija .

Sa župnog računa je, prema optužnici, podigao 9,8 milijuna kuna zbog čega je u kaznenom postupku na Županijskom sudu u Splitu, s bankaricom Jasminom Bilonić osuđen za pronevjeru.

Sutkinji Trgovačkog suda danas je kazao kako dolaskom u Bašku Vodu 2009. godine na računu župe nije našao novac od župne kuće prodane godinu dana ranije. Nastavlja da je želja župljana i svećenika rođenih u Baškoj Vodi bilo proširenje crkve i da je za financiranje tog projekta vrijednog 800 tisuća eura 2011. godine dobio usmenu suglasnosti splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, kao i pismenu podršku svog nadređenog provincijala Željka Tolića.

Radi dogradnje crkve općina Baška Voda je izmijenila prostorni plan, a zatim je fra Šime Nimac dobio i rješenje konzervatorskog odjela jer je crkva Sv. Nikole zaštićeni spomenik kulture. S oltara je župljane izvijestio da treba pronaći kupca za župno zemljište.

- Kada je u svibnju 2012. godine sav kupoprodajni iznos uplaćen na račun župe, obavijestio sam provincijala da sam dobio sve dozvole i osigurao sredstva, te sam dobio odgovor da prije nastavka projekta pričekam potvrđenje jer u srpnju slijede promjene u župama. U međuvremenu sam svu dokumentaciju za dogradnju crkve predao Nadbiskupiji koja je izdala dokument da se može početi s izvođenjem radova.

- Nije mi palo na pamet da u Baškoj vodi neću dobiti drugi mandat, a onda su me fratri počeli upozoravati da neću biti potvrđen. Na početku sam mislio da su to samo ćakule. No, do mene je dolazilo sve više glasina i jedan fratar me je upozorio da osiguram novac za gradnju crkve da se ne bi dogodio slučaj kao sa župnom kućom - da župnik bude premješten, a da novac potom nestane. Do listopada sam pregovarao s nadređenim da se projekt nastavi - kazivao je u sudnici fra Šime Nimac.

Nakon iskaza, otišao je u svom bijelom passatu zatamnjenih stakala parkiranom nedaleko suda.

Iskaze su također dali fra Petar Vrljičak, sadašnji župnik iz Baške Vode i Mario Mikulić, direktor Sunčanog basta, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:20