KARDINAL PEDOFIL

George Pell optužen da je seksualno zlostavljao dječake 

 REUTERS

Policija australske države Viktorije ispitala je u Vatikanu prefekta Tajništva za ekonomiju kardinala Georgea Pella (75) s obzirom na tvrdnje triju odraslih Australaca da ih je Pell napastovao dok su bili malodobni.

Papa Frane je obaviješten o tom ispitivanju, rekao je jučer ravnatelj Ureda za novinstvo Greg Burke (Opus Dei), odgovorivši da Papa zasad nije komentirao taj podatak. Papa je prije dva mjeseca, upitan o kardinalu Pellu, rekao da "moramo izbjeći medijske presude, presude utemeljene na govorkanju". Kardinal Pell je za svećenika zaređen u Rimu 1966, u Australiju se vratio 1971. U Viktoriji je bio kapelan, pa župnik u svome rodnom gradu Ballaratu, od 1987 pomoćni biskup u glavnom gradu Viktorije Melbourneu gdje je od 1996 bio nadbiskup, a onda je 2001 promoviran za nadbiskupa i 2003 za kardinala u Sydneyju, odakle ga je papa Bergoglio povukao 2014 u Vatikan da bi financije Svete Stolice reorganizirao, nadzirao i učinio transparentnima unutar Crkve i izvan nje.

Osam svjedočenja

Policija je obznanila da na Pellov račun postoje dvije odvojene prijave i osam svjedočenja.

Lyndon Monument i Damian Dignan, sada u četrdesetim godinama života, prijavili su Pella da ih je u ljeto 1978/79 pipao za stidna mjesta u bazenu Eureka u Ballaratu, da mu je to bila uobičajena igra. Dignan je jučer komentirao vijest o saslušanju: "To me tješi, a možda tješi i moju djecu i bivšu ženu. Tek smo na početku". Monument je objasnio da nije podnio prijavu ranije zbog kardinalove "moći".

Radijski program mreže ABC navodi kako je kardinal prijavljen da se u ljeto 1986. u svlačionici surferskog kluba svukao gol pred trojicom dječaka, navodno u dobi od 8 do 10 godina.

Odbacio optužbe

Radiotelevizijska mreža ABC dodaje da postoje pritužbe na Pellovo ponašanje prema članovima dječjeg zbora melbournske katedrale sv. Patricka devedesetih godina, dok je ondje bio nadbiskup. Pell je odbacio sve optužbe, tvrdeći da su tvrdnje da je "spolno napastovao ikoga, bilo na kojemu mjestu, bilo kada u svome životu, potpuno lažne i kompletno neutemeljene", citirala je policija u Viktoriji. Ona je navela da su tri njezina dužnosnika otputovala u Rim da bi ispitala kardinala Pella i da se on dragovoljno podvrgnuo saslušanju.

Policija je zasad odbila komentirati ishod saslušanja. Australska glasila tvrde da je vjerojatno da će protiv kardinala Pella biti pokrenut kazneni postupak zbog pedofilije.

U postupcima protiv pedofilije kardinala Pella je prethodno u veljači i ožujku ove godine, u četiri navrata, u videovezi s Rimom, ispitivalo australsko Kraljevsko povjerenstvo za institucionalnu reakciju na spolno napastovanje malodobnih. U tom slučaju kardinal nije ispitivan kao mogući okrivljenik za napastovanje, nego kao svjedok, eventualno sukrivac u zataškavanju pedofilskih prijestupa svećenika kojima je bio nadređen kao biskup, te posebno u slučaju bivšeg svećenika Geralda Ridsdalea, optuženoga da je silovao više od 54 djece.

Glasine i sumnje

Pell je tvrdio da nije ništa znao o konkretnim optužbama protiv Ridsdalea prije negoli je taj tadašnji svećenik zatvoren 1993, ali je potvrdio da je u više navrata čuo glasine i sumnje na njegov račun. U doba tih saslušanja više se puta pisalo da je i Pell bio sumnjiv kao pedofil, ali nije bilo potvrde. Tek sada su u javnost izbile i prijave na njegov račun. Pell je bio pozvan na saslušanje u Melbourne, ali je odbio putovati navevši da zbog kardiopatije više ne smije letjeti avionom na dulje relacije, ali da je spreman biti saslušan u Rimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:13