SAMOZATAJNI KRALJ KOKAINA

Hrvat živi kod narkokartela i ulaže u stanove

Zbog šverca droge iz Južne Amerike na dubrovačkom su sudu osuđeni Ante Dragojević Rizla i Mladen Vasilj Vaso
 Željko Tutnjević/CROPIX

DUBROVNIK - Vasilj i Dragojević bili su im poznati iz narkomiljea. No, u akciji vođenoj pod kodnim imenom Kondor, koja je pratila skupinu krijumčara kokaina iz Južne Amerike do Hrvatske koja je izvedena u siječnju ove godine, Nikola Ivančić bio je praktički čovjek bez dosjea.

Bez raskalašenog života

Kako je istraga odmicala, slagao se mozaik o “mozgu” krijumčarskog kanala kojeg još uvijek negdje štiti neki moćan južnoamerički narkokartel. Za Ivančića, za kojeg su znali da ga je ratni vihor odnio iz Vukovara do Zagreba, u međuvremenu su doznali da odlično govori španjolski.

Teško ga je pratiti. Ekvador, Kolumbija, Venezuela, glavne su odrednice njegova itinerera. On ne distribuira drogu, on vodi poslove. Dio dobivenog novca ne troši na raskalašeni život, nego investira.

U nove poslove, u stan djevojci (negdje u Zagrebu), nekretnine. Nije bahat i ne razmeće se novcem. On je jedan od pripadnika nove generacije narkodilera koja je ušla u posao ospkrbe europskog tržišta kokainom.

I zna da mu policija diše za vrat, hapsi mu “kurire”, gutače, prati ih i prisluškuje, ali to prihvaća kao rizik posla. Zna da se greška plaća izgubljenim količinama droge, ali možda i životima. Kalkulira da će i policija pogriješiti, kao što se i dogodilo belgijskim policajcima kad su ih hrvatski kolege obavijestili da brodom St. Lucia stiže i pošiljka kokaina.

Pozivi sa Svete Lucije

Danima su ga nadzirali, no ništa se nije događalo. Tog su jutra u 4.20 pomislili da i dalje čekaju uzalud i povukli se. U krivom trenutku. Kuriri su “robu” namijenjenu sprskom tržištu nesmetano preuzeli i još jedna isporuka je prošla. No, neke su pale, neki su kuriri u zatvoru ili čekaju presudu.

U sudskom spisu dubrovačkog Županijskog suda su i CD-i s tajno snimljenim razgovorima iz akcije Kondor. Vodili su ih, samo njima znanim šiframa, velolučki pomorac Ante Dragojević Rizla (27), osuđen na devet godina, splitski grafičar Mladen Vasilj Vaso (47) koji je dobio četiri godine te Boris Žuvela (52) koji je oslobođen optužbe prošlog tjedna. Snimali su ih dok je Rizla bio na St. Luciji. Nisu znali da ih se snima, iako su nekad odmah nakon uspostavljanja veze sugovorniku govorili: “Pazi, snima se!” Možda su si davali na važnosti.

Nitko ne smije na brod

Tako snimke bilježe razgovor s osobom koja govori izrazitom ekavicom. Razgovor se vodi o cijeni, o novcu koji treba dati za prijenos pošiljke:

- 80 je dobio, j... ga ja! Dao sam mu 80!”

On nudi, a Dragojević odbija da se bilo tko penje na brod dok boravi u ekvadorskoj luci.

- Oni ljudi hoće nastavit s tobom. Unijeli bi ti na vrata sve!

- Nema šanse da se netko gore penje. 40 je dosta, ove dvije vrećice su dosta!

- Ne možeš da primiš više?

- Ma kakvi!

Vaso vidio kako su ubili Kasala

Mladen Vasilj bio je optužen da je 1998. godine vozio Petra Brekala kada je išao ubiti Landeku

ZAGREB - Mnogi kažu da drugooptuženi Mladen Vasilj Vaso (47) ima dulji zatvorski staž od života na slobodi, tijekom kojeg se sumnjiči da je zajedno s Tonijem Kasalom iz Vukovara 2004. godine navodno sudjelovao u ubojstvu ratnog zapovjednika Vojne policije BiH i sarajevskih Crvenih beretki Taiba Torlakovića daljinski aktiviranom eksplozivnom napravom podmetnutom pod vozačko sjedalo njegova BMW-a terenca.

MUP BiH je nakon ubojstva obojicu uhitio, ali i pustio, dok je Vasilj te godine bio svjedokom Kasalova ubojstva u zagrebačkoj konobi Gajeta, kad ga je iz pištolja ubio Zoran Grbavac koji je godinu poslije umro u zatvoru pod, navodno, sumnjivim okolnostima. Vasilj je bio optužen da je u Splitu u ožujku 1998. vozio Petra Brekala kao egzekutora kad je pokušao obaviti naručenu likvidaciju Boška Landeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:16