RAZBIJENA BANDA

I POLICAJCI U MAFIJI Zaradili 6,2 milijuna kuna na švercu cigareta iz BiH, vođa imao 74 mobitela

Rijeka, 171007.Rijecki carinici zapljenili su veliku kolicinu krijumcarenih cigareta u dva kontejnera na kontejnerskom terminalu Brajdica. Cigarete su stigle iz kineske luke Chiwan brodovima Camelia i Power, radi se o 57800 steka Marlbora, a vrijednost krijumcarene robe procjenjuje se na oko 3,2 milijuna kuna.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / Cropix

SPLIT - USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trinaest hrvatskih državljana zbog kaznenog djela zločinačkog udruživanja, više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti i te poticanja na tu zlouporabu, piše Slobodna Dalmacija.

Ključ i mozak cijele ove švercerske grupe je 35-godišnji Ivica Bago iz mjesta Tihaljina u BiH koji ima prebivalište u Makarskoj. Kako stoji u optužnici, on je i ustrojio ovu grupu. Među prijavljenima su i dva policajca koji se sumnjiče da su švercerima dostavljali podatke o policijskim akcijama, i to 44-godišnji Marko Matić iz Trilja koji je do uhićenja radio u Odjelu organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, i 42-godišnji Mate Šućur iz Imotskoga, koji je do uhićenja radio kao vođa grupe Granične policije PP Imotski.

Optuženi su još i Željko Bušić (36) iz Splita, Petar Perić (42) iz Kamenmosta, Ante Đuzel (32) zvani Landeka iz Vinjana Gornjih, njegov vršnjak, imenjak i prezimenjak Ante Đuzel zvani Šunje iz Medvidovića Drage, Ante Domnjak (49) iz Solina, Ante Komar (49) iz Splita, Ante Baturina (42) iz Niskoga, njegov mlađi brat 40-godišnji Ivan Baturina iz Niskoga, Petar Dujilović (58) iz Kaštel Staroga i Ante Balov (50) iz Solina.

Optužnicom se Bagi stavlja na teret da je od 4. ožujka do 4. studenoga 2013. na području Splitsko-dalmatinske županije izradio plan i postigao dogovor o zajedničkom djelovanju s Ivanom Baturinom i četvoricom imenjaka koji se svi zovu Ante ( Domnjak, Komar, Baturina, Balov) o kupovini velikih količina raznih cigareta i isporuci od najmanje 750 šteka cigareta za svakog od njih, te prijevoza cigareta iz BiH u Hrvatsku i njihove prodaje na ilegalnom tržištu, s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi, ustrojio zločinačku organizaciju u koju je povezao Bušića, Perića, Landeku i Šunju.

Pripadnici zločinačke organizacije, posredstvom Bušića i Perića, od policijskih su službenika Matića i Šućura dobivali službene podatke o policijskom postupanju te su sukladno tim podacima planirali vrijeme krijumčarenja cigareta. Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili i prodali najmanje 33.294 šteke cigareta raznih marki u vrijednosti od najmanje 6.250.520 kuna, za koji iznos je oštećen proračun Republike Hrvatske.

Treba napomenuti da je među trinaestoricom optuženih u javnosti najviše odzvonilo ime policajca Marka Matića koji je 2009. bio pohvaljen zbog velikog angažmana u razbijanju lanaca švercera droge. Ovaj predmet dodijeljen je uskočkom sucu Mlađanu Prvanu, piše Slobodna Dalmacija.

Vođa imao 74 mobitela

Ivica Bago je već 2009. bio uhićen u susjednoj BiH zbog sumnje da je ilegalno nabavljao raznu robu. No, zbog nedostatka dokaza je oslobođen na Općinskom sudu u Ljubuškom, a zaplijenjena roba u vrijednosti od 350 tisuća maraka je uništena.

Kod Bage je nađeno 438 pakiranja cigareta, 74 mobitela, automobil fiat bus krivotvorenog broja šasije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:21