SUKOB U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Ilegalni berači smilja zaprijetili i novinaru

 Jure Mišković / CROPIX

- Vi novinari treba da pišete istinu. A to nije istina. Mi nismo ilegalni. Mi ćemo tužiti za klevetu - rekao je u slušalicu čovjek koji se predstavio kao Dragan Jurković.

Zvao je dopisništvo Slobodne Dalmacije u Zadru tijekom jutra nekoliko puta jer mu je zasmetalo što se jučer kao ilustracija za tekst o ilegalnim beračima smilja u Zadarskoj županiji koristila slika berača na kojoj je bila njegova Opel Astra zagrebačke registracije sa zatamnjenim brojem. Fotografija je snimljena u blizini Paškog mosta s kopnene strane prije desetak dana, a na njoj se vidi kako iz dva osobna auta zagrebačkih oznaka, Opela Astre i Mercedesa, izlazi desetak starijih i mladih s vrećama za skupljanje ubranog smilja.

Podsjetimo, naš sugovornik iz mjesta Dinjiška na otoku Pagu (podaci poznati redakciji) ispričao nam je kako su se mještani Povljane prije tjedan dana obračunali s ilegalnim beračima smilja s područja Karlovca i Ogulina. Na potezu od Smokvice prema Poljani dvadesetak mještana je opkolilo ilegalne berače, vatrogasnim vozilom zablokiralo im put, a potom su iz vatrenog oružja pucali iznad njihovih glava.

- Ljudi su uzeli oružje u ruke. Bilo je to prije pet-šest dana, od Smokvice prema Poljani. Bilo ih je dvadesetak. Ali nisu pucali na njih, pucali su u zrak, da ih preplaše - kazao nam je sugovornik iz Dinjiške. Iako zadarska policija nema saznanja o tome, incident nam je potvrdilo nekoliko otočana, redom ogorčenih na ilegalne berače koji sijeku smilje s njihovih privatnih parcela bez ičije dozvole. Slična iskustva s ilegalnim beračima smilja prolaze i stanovnici Sv. Filipa i Jakova kojima je posječeno nekoliko tisuća sadnica smilja. Vlasnici nasada smilja zbog toga noće na samoj parceli, ali ni to nekima nije pomoglo. Jedan Filipjanac tvrdi da su ga pratili. Kad su shvatili da svaku večer dolazi poslije 23 sata, jedne su ga večeri “posjetili” između 21.30 i 23 sata i posjekli više od 1500 grmova.

Dragana Jurkovića nazvali smo poslije 13 sati s namjerom da čujemo i njegovu stranu priče, no on nije htio reći je li bio u skupini berača na koju se pucalo. Ali to nije ni opovrgao... - Laž je da su pucali na nas. Nisu pucali... - kazao je.

Pokušali smo mu objasniti da smo prenijeli riječi naših sugovornika i da objavljena slika prikazuje grupu berača koja kreće u berbu, a ne grupu berača koju su mještani napali, ali on nije htio ni čuti o tome. Naglasili smo mu da ni njega niti ikoga drugog nismo prozvali u tekstu imenom i prezimenom, nego smo ukazali na objektivan problem koji potvrđuje i policija. Bez uspjeha... - Nemoj da ti mi dođemo tamo! - rekao je u jednom trenutku. - Zašto - upitao sam. - Mogla bi hitna raditi! - Hitna pomoć? - Da, moglo bi biti loma... Da se zna! - zaprijetio je. U tom trenutku smo prekinuli razgovor, a gospodina Jurkovića smo obavijestili da ćemo ga zbog prijetnje prijaviti policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:49