POZNATI EZOTERIČAR

ISCJELITELJ GIOVANNI GARBIN TUŽI DRŽAVU ‘Više mi nitko ne vjeruje jer su me bez razloga optužili za nadriliječništvo’

Giovanni Garbin smatra da mu je karijera potpuno upropaštena zbog petogodišnjeg suđenja od kojeg je DORH naglo odustao
 Ranko Šuvar / CROPIX

Giovanni Garbin, doktor ezoterije, duhovni iscjelitelj koji sebe naziva liječnikom novog doba, tuži Republiku Hrvatsku i traži 4,4 milijuna kuna jer mu je ugled i poslovanje uništio kazneni postupak zbog nadriliječništva koji se od 1999. do 2004. vodio na sudu u Varaždinu. Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona u listopadu 2004., a tri godine kasnije Garbin je krenuo istjerati pravdu. Pobrojao je gubitke, prikupio dokaze i sad je odlučan u namjeri da dođe do materijalne satisfakcije.

- Protiv mene se urotilo svih jedanaest odvjetnika koji su se redali kao moji branitelji, zatim DORH, Općinsko državno odvjetništvo, Centar za socijalnu skrb u Novom Marofu, policajci... svi. A to su državni službenici. Netko mora odgovarati za štete koje sam trpio, a neke od tih šteta su nepopravljive. Tko će mi vratiti godine u kojima sam trebao doseći zenit karijere iscjelitelja - pita poznati ezoteričar. Tvrdi kako ima certifikate učilišta u Londonu, a da mu je pokojni hrvatski premijer Ivica Račan za života obećao afirmirati ga kao najvećeg iscjelitelja u Hrvatskoj.

Nesuđena karijera

- Rekao je da ćemo krenuti putem iscjeljivanja u Mariji Bistrici, ali nije dobio mandat i počeli su me uništavati. Smetnja sam svima jer sam u stanju liječiti sve bolesti. Nudim se HZZO-u za liječenje najopakijih bolesti. Sposoban sam zaustaviti oluje i izgraditi elektranu na ergonsku energiju.

U propalom petogodišnjem kaznenom postupku na varaždinskom sudu prvooptužena je bila Nevenka Šarc, majka tada sedmogodišnje djevojčice koja je bolovala od infantilne cerebralne paralize i epilepsije. Teretili su je da je grubo zanemarila dužnost brige o djetetu kad je odlučila liječenje teško bolesne djevojčice povjeriti iscjelitelju Garbinu. Počela je ignorirati savjete i lijekove koje su prepisali djevojčici i slijedila samo upute Giovannija Garbina. To je trajalo od 1995. do 1998., a nakon nekog vremena Nevenkin suprug Vlado počeo se protiviti Garbinovim metodama. Uslijedile su svađe zbog kojih je trpjelo oboje njihove djece, a nakon nekog vremena obitelj se raspala. Uključio se Centar za socijalnu skrb, a slijedom toga i policija. Djevojčica je mimo majčine volje smještena u zdravstvenu ustanovu, no uslijedilo je pogoršanje stanja. Garbin u tužbi tvrdi da je djevojčica pod njegovim tretmanom pokazivala značajan napredak. O tome ima i konkretne dokaze jer postoje liječničke anamneze i vidljivo je da je nakon terapije lijekovima u bolnici djevojčica počela pokazivati znakove pogoršanja.

Zbog svega toga Državno odvjetništvo je 27. listopada 2004. odustalo od kaznenog progona. Povukli su se bez obrazloženja iako je Garbin, kao drugookrivljeni u postupku, to tražio.

Godišnja dobit

Prema sadržaju Garbinove tužbe, njegovo trgovačko društvo Lotosov cvijet d.o.o. imalo je prije kaznenog postupka godišnju dobit od 800.000 kuna. Novinski napisi, kaže, uništili su mu poslovanje, trajno oštetili ugled i na ime neimovinske štete traži od države 400.000 kuna. Preostalih četiri milijuna, smatra Garbin, ono je što je izgubio jer su ljudi u njega prestali vjerovati.

U ožujku ove godine Garbin je podnio tužbu i Vrhovnom sudu, kojim traži zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Pobrojao je ukupno 42 sudska predmeta u kojima je stranka. Neki od postupaka traju deset godina i Garbin smatra da mu se krše Ustavom zajamčena prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:12