SKRIVENI U VAGONIMA

ISCRPLJENI STRANCI U TERETNOM VLAKU IZ SRBIJE Ilegalni migrant pao u cisternu s katranom, a policija ga spasila

 OGPortal

Desetak ilegalnih putnika na teretnim kompozicijama napravilo je pravu pomutnju na željezničkim stanicama u Karlovcu i Ogulinu tijekom jučerašnjeg dopodneva, te diglo na noge sve interventne službe, policiju, vatrogasce te hitnu pomoć.

Tko su oni i kamo su išli još se ne zna, no može se naslutiti da se radilo o migrantima s Bliskog istoka koji su teretnim vlakom iz Srbije koji je prometovao preko Hrvatske naumili doći što dalje prema zapadu. Njihovo putovanje naprasno je prekinuto oko 10 sati u Karlovačkoj županiji, što bi za njih mogla biti sretna okolnost, jer neki teško da bi preživjeli nastavak putovanja.

Razbježali se

Svjedok događanja iz Karlovca koji je želio ostati anoniman, javlja da je vidio skupinu osoba kako sa željezničkog kolodvora bježi preko kanala i kroz kukuruzište u pravcu Kupe u gradskoj četvrti Drežnik. I ne znajući, oni su se zapravo uputili prema središtu grada. Došli su do kontejnera karlovačkog aerokluba gdje ih je, njih petoricu, lako pohvatala policija. Jedan se sakrio ispod kontejnera, ali je nakon kraćeg razgovora s policijom sam izašao. Mladići su se s kolodvora razbježali nakon što su začuli policijske sirene te s pravom zaključili da dolaze po njih. Alarmirali su ih željezničari koji su čuli glasno zapomaganje jednog mladića iz grupe, koji je nekako upao u cisternu s katranom te tu ostao zarobljen. Izvlačili su ga karlovački profesionalni vatrogasci, a potom preuzela hitna pomoć i odvezla u Opću bolnicu Karlovac.

- Zaprimili smo mušku osobu mlađe životne dobi koja je do vrata bila umočena u katran. Ona nije životno ugrožena, u dobrom je stanju i bez vidljivih vanjskih ozljeda. Zbog nepoznavanja nijednog stranog jezika s njegove strane, odnosno jezične barijere, nismo uspjeli uspostaviti adekvatni kontakt. S obzirom da katran nije bio vruć, nije došlo do opeklina nego je uklonjen otapanjem medicinskim benzinom što je dosta neugodan i bolan postupak. Po učinjenom odstranjivanju katrana učinit će se kompletna procjena stanja te poduzeti mjere za očuvanje njegova zdravlja - kazao nam je dr. Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

Vatrogasci

Hoće li pacijent prenoćiti u bolnici nije znao u trenutku našeg razgovora. Glasnogovornica PU karlovačke Andreja Lenard nam je potvrdila događaj iz Karlovca i Ogulina, no detalje nije mogla iznositi jer su njezine kolege tijekom jučerašnjeg dana obavljale obavijesne razgovore s ilegalcima.

U Ogulinu su migrante, također muškarce mlađe životne dobi, uočili na jednom od vagona kompozicije iz Srbije. Bilo su toliko iscrpljeni da se sami nisu mogli spustiti na tlo. Poskidala ih je policija uz pomoć vatrogasaca te su odvezeni u hitnu službu ogulinske bolnice.

- Iscrpljeni su, slabi, malaksali i dehidrirani. Primaju infuziju. Treba im dati jesti i piti i doći će k sebi. Nije bilo nikakvih ozljeda, samo su izuzetno iscrpljeni od puta - rekao nam je jučer ravnatelj bolnice u Ogulinu dr. Josip Zorko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:33