ENIGMA

ISPOVIJEST BIVŠE SUPRUGE NEGDAŠNJEG GRADONAČELNIKA NINA KOJI SE UBIO U ZAGREBU 'Moj Jakov je živio s pjevačicom narodnjaka, rodila mu je i dijete...'

 Ranko Šuvar, Hanza Media arhiva

Smrt bivšega ninskog gradonačelnika Jakova Šalova, koji je zbog još uvijek nerazjašnjenih okolnosti digao ruku na sebe u ponedjeljak ujutro u dvorištu rent-a-cara na Gornjem Bukovcu, ne prestaje se prepričavati u njegovim prijateljskim i poslovnim krugovima. Iako je većina ljudi s kojima smo razgovarali znala da ima financijskih problema, Šalov ih je sve redom uvjeravao da će “kad-tad doći na pozitivnu nulu”.

Milijunski dugovi

No nitko nije znao da su Šalovljevi dugovi višemilijunski, baš kao što nisu ni znali da Šalov ima pištolj. Šalov je imao dozvolu za držanje oružja. Policijskim očevidom je ustanovljeno da je Šalov počinio samoubojstvo nakon što je benzinom polio skupocjeni Hummer rent-a-car agencije u vlasništvu Benjamina Č., koji nam je na dan očevida potvrdio da je Šalova poznavao, ali da to jutro nisu imali nikakav dogovor niti zakazani susret.

- Imao je financijske probleme, dugove, ali ne znam detalje njegovih poslova jer smo se razveli. Pokušavamo sad doznati što se zapravo dogodilo, šokirana sam - izjavila je jučer za Jutarnji list Ivanka Šalov, bivša supruga Jakova Šalova, nekadašnjega gradonačelnika Nina, koji je prekjučer počinio samoubojstvo na zagrebačkom Bukovcu. Bivša supruga Ivanka Šalov rekla nam je da je njihov sin jučer policiji dao iskaz te da im nije poznato što se zapravo dogodilo. Ona je posljednji put, kaže, s bivšim suprugom komunicirala telefonski, razgovarali su, dodaje, samo o sinu.

- Nije mi ništa govorio, znala sam za dugove, ali ne ni prema kome, ni u kakvim je poslovima konkretno bio - rekla je Ivanka Šalov. Pitali smo je je li njezin bivši suprug nosio oružje, odgovorila je da ne zna ništa o tome jer da njezin bivši suprug već neko vrijeme živi u Zagrebu, a da su se službeno razveli na proljeće ove godine te da nisu baš komunicirali. Rekla nam je da je u Zagrebu živio s novom partnericom, pjevačicom narodne glazbe, s kojom također ima dijete. Upravo je ona (podaci poznati redakciji) policiji prijavila nestanak Šalova, što nam je jučer u razgovoru i potvrdila rekavši da ga je posljednji put vidjela u petak.

- Nisam ništa primijetila kad sam ga vidjela, nisam ni slutila da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Ne vjerujem da je digao ruku na sebe jer imao je malo dijete koje je jako volio - rekla nam je partnerica Jakova Šalova te dodala da nije znala ništa o njegovim poslovima i da je tek iz novina jučer doznala čime se sve bavio, pa i tvrtke s kojima ga se povezivalo.

Izgubio veliki novac

- Ništa nisam znala o njegovim poslovima, pa ni o obitelji - rekla je ona te dodala da joj isto tako nije poznato ni da je nosio oružje, a ni da je imao financijske dugove. Međutim, bivša supruga Ivanka Šalov rekla nam je kako nije živio u zagrebačkom stanu u Bleiweisovoj 26, gdje je prijavljena jedna od njegovih firmi. U zemljišnim knjigama se, naime, kao vlasnik tog stana na petom katu vodi upravo Ivanka Šalov, koja nije znala da je na toj adresi njezin bivši suprug registrirao tvrtku Neutra koja se bavila graditeljstvom i trgovinom, a koja ima porezni dug od 4,6 milijuna kuna. Račun tvrtke je u blokadi od lipnja 2012. godine, a Šalov je bio član Uprave.

Izvor blizak Šalovu rekao nam je da je upravo na poslu s građevinom Šalov izgubio velik novac. Navodno je jamčio za neke kredite podignute kod Centar banke. Šalov je do 2008. godine bio član Uprave Nin Elektrocommercea, tvrtke za trgovinu, usluge i proizvodnju elektroopreme sa sjedištem u Poličniku koja je u stečaju od svibnja 2014. godine. Doznali smo da je tvrtka zapala u probleme tek nakon što je Šalov iz nje izašao te prodao udio. Šalov je posljednjih godina bio poslovno aktivan u drugim tvrtkama, primjerice tvrtki Arancin za ugostiteljstvo u kojoj je u travnju ove godine postao direktor. Tvrtka je lani prijavila prihod od 3,8 milijuna kuna te 19 zaposlenih. U toj se tvrtki prijavio da bi preko nje pokušao nastaviti poslovanje.

Tražila ga policija

Šalov je bio povezan i s tvrtkom Ušljevača d.o.o. koja je isto tako u stečaju od ove godine, zbog dugova, a u njoj je Šalov do ove godine bio član Uprave. Ove je godine ušao i u tvrtku Šesni Škoj koja je isto tako u stečaju, a kao direktor se od ove godine vodi u tvrtki Generalturist razvoj d.o.o. koja pripojena društvu Šesni Škoj izbrisane iz sudskog registra, iako je 2015. prijavila prihode od 36,1 milijuna kuna, a rashode od 41,6 milijuna kuna.

Susjedi u Bleiweisovoj ulici gdje je Šalov imao registriranu tvrtku Neutra o njemu ne znaju apsolutno ništa.

- Vidjeli smo ga nekoliko puta godišnje. Uvijek je bio sam. Na vratima stana i na kasliću je njegovo prezime, ali nikad nigdje nije bila naznačena neka firma. Moj jedini susret s njim kad smo razmijenili par riječi je bio prošle zime kad je u stubištu se pokvarila žarulja pa je negodovao na aljkavost predstavnika. Djelovao mi je, međutim, kao uglađen gospodin, ozbiljan i bogat, ali to je površni dojam bio. U nedjelju navečer tu ga je tražila policija - rekla nam je susjeda u Bleiweisovoj kojoj je bilo čudno zašto policija Šalova traži na toj adresi kad tu nije stanovao, a kamoli radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:26