DIVLJAČKI ZLOČIN

Ispovijest suludog homofoba: 'Vidio sam djevojke kako se ljube, morao sam ih premlatiti!'

Ivan Cvrtila tvrdi da je bio neuračunljiv jer je pio alkohol i drogirao se. Nije se sjećao mnogih detalja
 Robert Goršić/CROPIX

Bio sam iziritiran, no priznajem da sam djelomično kriv. Nisam ih trebao udariti, zbog toga mi je žao i želio bih se javno ispričati - rekao je danas Ivan Cvrtila (26), mladi homofob koji je 22. lipnja na zagrebačkoj Trešnjevci pretukao dvije mlade lezbijke.

U obrani koji je iznio pred kaznenim sudom u Zagrebu Cvrtila je opisao noć u kojoj je do napada došlo i utvrdio da je zbog uživanja alokohola i narkotika bio neuračuljiv. Nije se sjećao mnogih detalja premlaćivanja djevojaka, a mijenjao je iskaz vezano za udarce kojima je “počastio” svoje žrtve.

- Išao sam kući i vidio dvije djevojke kako se ljube na Glavnom kolodvoru. Nikad prije nisam vidio ljude istog spola kako se ljube, pa sam bi iznenađen. Prišao sam ih i upitao: cure, što to radite? Jedna od djevojaka, strankinja, opsovala mi je na engleskom i nastavila me vrijeđati. Ne znam što mi je govorila, jer ne znam taj jezik pa nisam razumio, ali sam dobro razumio kad je rekla “fuck off”. Otišao sam od njih, ali sam želio da porazgovaramo i da mi objasne zašto su se ljubile na ulici. Zato sam ih slijedio na Trešnjevku, da popričamo, ali me strankinja napala čim sam izašao iz busa i pobjesnio sam. Udario sam ih nekoliko puta po glavi, šakom i otvorenim dlanom, priznajem. Nikoga ne mrzim, nisam ja osoba kakvom me se predstavlja. Strašno patim zbog natpisa u medijima - rekao je mladi homofob.

Odvjetnik koji ga brani po službenoj dužnosti sudu je predočio potvrde da se Cvrtila liječio u psihijatrijskoj bolnici, da mu je utvrđena atrofija mozga i metalna retardacija, pa je zatražio da se provede psihijatrijsko vještačenje. Smatra da je okrivljeni osoba s posebnim potrebama, da treba ustanoviti da li on uopće razumije što je učinio, te da je njegovo stanje u trenutku napada bilo još gore zbog utjecaja alkohola i droga.

Od trenutka uhićenja, do kojeg je došlo i zbog fotorobota kojeg je Jutarnji list napravio u suradnji s napadnutom djevojkom, Cvrtila je u pritvoru gotovo tri mjeseca. Njegov je odvjetnik od suca zatražio da se mladić brani sa slobode, no sudac je to odbio procjenivši da mogućnost ponavljanja djela još uvijek postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:42