SPASILA GA PANCIRKA

ISPOVIJEST ZAŠTITARA KOJI JE HEROJSKI SPRIJEČIO PLJAČKU POŠTE 'Opet bih učinio isto, to mi je posao. Da me napadač prošao, pucao bi i u službenice!'

 Darko Tomaš/EPH

- Onako kao u magli, čini mi se da sam čuo ‘Pljačka!’ Odgurnuo sam ga. Mogao je pobjeći, ali on je pucao u mene. Zato sam siguran da je bio spreman i ubiti službenice pošte da bi se domogao novca - priča Pave Kumarić (37), zaštitar tvrtke Sokol Marić koji je u srijedu spriječio pljačku poslovnice Hrvatske pošte u Ulici Marijane Radev u zagrebačkom naselju Prečko.

Četiri dana poslije još mu je vidljiv podljev na prsnom košu prekriven zavojem.

- Nisam ja nikakav heroj. Ja sam samo radio svoj posao. Jer, moguća su bila i dva scenarija. Da me prošao i da je pucao u neku od službenica ili da je netko u pošti mogao umrijeti i od šoka. Za mene nema dvojbe, opet bi isto reagirao. Posao zaštitara jest opasan i ja sam bio svjestan rizika kad sam odlučio biti zaštitar - priča nam Kumarić, koji prije svega želi upozoriti da posao koji danas obavljaju zaštitari nije bezazlen. I da nisu ni portiri kako ih se često doživljava.

Razbojnik pobjegao

O samom pokušaju pljačke već je sve rekao policiji, medijima. Bilo je 7.06 kad je pljačkaš pokušao ući u poslovnicu, a tri, četiri minute kasnije pred poštom su bile i policija i Hitna pomoć, nakon što je Kumarić nazvao 112, a u međuvremenu su i službenice pritisnule “panik” tipku.

- Nadam se da će ga stići ruka pravde. Bio je visok negdje oko 180 centimetara, odjeven u sivi donji dio trenirke, a na gornjem dijelu imao je kapuljaču. Mogao je imati negdje oko 30 godina. Vidio sam mu samo oči jer je lice prekrio šalom Dinama. Uperio je revolver i pucao, a kad sam ja izvukao pištolj i repetirao pobjegao je i izgubio se među vozilima. Znam da neki komentiraju kako sam možda trebao pucati, ali ja sam postupio izričito po zakonu - kaže nam Kumarić.

Spomen-ploča

Spasilo ga je pancirka, ali Kumarić koji je i predsjednik udruge Ujedinjeni hrvatski zaštitari naglašava da je psihofizička priprema bitna za uspješno obavljanje posla. Udruga kojoj je na čelu već ima pripremljenu spomen-ploču svim zaštitarima poginulima u Hrvatskoj, njima petorici.

- Spomen-ploča je spremna i željeli bi je postaviti na zgradu Fine u Zvonimirovoj u kojoj su u rujnu 2005. godine ubijena dvojica mojih kolega, Drago Renar i Stipe Mušan, a na toj spomen-ploči su imena svih poginulih zaštitara - kaže nam Kumarić. Zaštitar Sokol Marića, koji će biti od tvrtke i nagrađen za svoj čin, želi javno pohvaliti reakciju policije i medicinskog osoblja u KBC-u Rebro, gdje je dovezen nakon što je pogođen revolverskim metkom.

I dok policija još traga za počiniteljem, kako neslužbeno doznajemo, ubojica dvojice njegovih kolega nedavno je u ćeliji remetinečkog zatvora komentirao da je prestrogo osuđen za ubojstvo dvojice zaštitara u najkrvavijoj pljački u Hrvatskoj, poslovnice Fine 2005. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:35