KOD TUNELA KRPANI

ISTRAGA PROMETNE NAA1 'Nije logično da je autobus prviproklizao i izazvao lančani sudar'

U nesreći je sudjelovalo 16 vozila, tri su osobe smrtno stradale i 17 ih je ozlijeđeno, od čega 11 teško

GOSPIĆ - Činjenice koje su dosad utvrđene o subotnjem lančanom sudaru kod tunela Krpani, ne ukazuju na to da je autobus prvi proklizao i uzrokovao tu tešku nesreću, doznaje se u državnom odvjetništvu u Gospiću.

FOTO: TKO JE KRIV ZA STRAVIČAN SUDAR Rezultati istrage u HAC-u otkrit će jesu li odgovorni za smrt troje ljudi

Uzrok te nesreće u kojoj su poginule tri osobe još nije utvrđen, ali zbog interesa javnosti zamjenica općinske državne odvjetnice Đurđica Ojurović priopćila je da je očevidom utrvrđeno da „nije logično da je autobus prvi proklizao i probio ogradu te uzrokovao lančani sudar“, kao što je to objavilo više medija.

Točno je da je autobus probio zaštitnu ogradu i otišao na trake za suprotni pravac, onaj prema Splitu, no, kako Hini rekla Ojurović, „najvjerojatnija dinamika odvijanja prometne nesreće ne ukazuje na slijed po kojem bi autobus bio prvi“.

Što se tiče moguće odgovornosti Hrvatskih autocesta, u smislu regulacije prometa i ograničenja brzine u vrijeme ledene kiše, Ojurović je rekla da se još provode dokazne radnje i prometno vještačenje.

"Zatražili smo svu potrebnu dokumentaciju, posebno onu o stanju i uvjetima na cesti u vrijeme nesreće, da bi se ustanovile sve okolnosti ove teške prometne nesreće", kazala je Ojurović te najavila da će tek nakon obavljenih vještačenja uslijediti saslušavanje svjedoka.

Glasnogovornica "Održavanja i naplate cestarine" Andreja Haleuš ustvrdila je danas kako su netočne špekulacije da ta tvrtka zbog štednje ne održava autoceste kako treba.

"Održavanje nije umanjeno u odnosu na ranije godine, imamo svu mehanizaciju, dovoljno materijala za posipavanje cesta, ali u vezi konkretnog stanja na cesti u vrijeme prometne nesreće nemamo gotovu analizu i za sada ne mogu iznijeti podatke o stanju na prometnici", kazala je Haler Hini.

U Ličko senjskoj policijskoj upravi potvrđeno je da su sva trojica poginulih, Igor Katić iz Gospića, Ante Gligora iz Mandra na otoku Pagu i Zvonko Dražina iz Zadra, stradali nakon što su neozlijeđeni izašli iz svojih automobila jer su htjeli pomoći drugima.

UKLETA DIONICA AUTOCESTE BILA JE ZALEĐENA 'Zašto HAC nije upozorio vozače na led?'

Promet dionicom autoceste od čvora Sv. Rok do čvora Maslenica u prekidu je od subote u 6,15 sati, kada se nesreća dogodila, prvo zbog očevida i uklanjanja ostataka nesreće, a zatim zbog odrona. Iako su cesta i ograda kod tunela Krpani u potpunosti sanirani, ta je dionica zatvorena za promet zbog vjetra i odrona, kazao je danas Hini obnašatelj dužnosti direktora HAC-ove tvrtke „Održavanje i naplata cestarine“ Željko Kadijević.

U nesreći je sudjelovalo 16 vozila, tri su osobe smrtno stradale i 17 ih je ozlijeđeno, od čega 11-ero teško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:37