BEZBROJN PITANJA

ISTRAŽITELJI 'REŠETAJU' MLADIĆA KOJI JE UBIO ZARUČNICU 'Odakle ti pištolj? Zašto si ga nabavio? Kako ne znaš rukovati s njim, a zaštitar si?

 Jakov Prkić / CROPIX

Dok je na mjesnom groblju Gospe od Milosti u Kaštel Gomilici u utorak u 15 sati počinjao sprovod na kojoj su se obitelj, rodbina i prijatelji opraštali od ubijene 22-godišnje Anice Ć., na Županijskom sudu u Splitu u isto vrijeme sudac istrage trebao je odlučivati o pritvoru njezinom momku 24-godišnjemBrunu B. koji ju je ubio u ponedjeljak navečer u stanu svojih roditelja u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Nesreća se dogodila u Slavonskoj 17, a u sobi su bili samo mladić i nesretna djevojka dok su njegovi roditelji u dnevnom boravku gledali televiziju. Pokazujući pištolj mauser werke parabellum svojoj djevojci, Bruno je ispalio hitac u njene grudi, a djevojka je preminula nakon pola sata.

Ne zna osnovne stvari

Ako se dokaže da je 24-godišnji Bruno B. svoju djevojku ubio iz nehaja, prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a ako se radi o klasičnom ubojstvu, zapriječena je kazna od 5 godina do petnaest godina zatvora.

Tužiteljstvo za sada ide s težim oblikom kaznenog djela - ubojstva, ali dokazi koji se trebaju izvesti mogli bi dovesti i do blaže kvalifikacije. Ako se uistinu pokaže da momak nije imao namjeru ubiti curu s kojom je dvije godine bio u vezi, morat će uvjeriti tužiteljstvo i odgovoriti tijekom istrage na niz pitanja.

Kako je uspješno završio dvotjedni tečaj za zaštitara, a nije naučio rukovati oružjem? Zapravo nije naučio osnovne stvari da se pištolj ne drži s metkom u cijevi u spavaćoj sobi i da se pištolj nikada ne usmjerava prema osobi čak i ako u pištolju nema metaka, a kamoli kada ih ima.

Je li metak bio u cijevi ili je momak repetirao pištolj i na taj način gurnuo metak u cijev? Je li tada slijedilo kakvo upozorenje njegove djevojke? Zašto je uopće mladić koji nije imao nikakav dosje i mrlju u svom životu uopće nabavio pištolj?

Mladić je znao da u pištolju ima metaka jer su četiri metka ostala u okviru kada je ispalio smrtonosni hitac.

Na pitanje o tome kako je to mladić bio sav krvav kada je s ocem dovezao svoju dragu na Hitni kiruški prijam KBC-a Split, ako je u trenutku pucnja bio gol u gaćicama, od forenzičara smo dobili logičan odgovor i tu neće biti nikakvog spora tijekom istrage.

- Mladić je vjerojatno pokupio svu krv s tijela svoje djevojke, a kako je ona bila u jakni i u odjeći ispod nje, krv se nije raspršila po krevetu i po zidovima.

Pištolj posudio od prijatelja

U svojoj obrani Bruno B. je pred zamjenicom županijske državne odvjetnice rekao da mu je žao što je usmrtio svoju djevojku s kojom je imao izvanredne odnose i uspješnu dvogodišnju vezu. Rekao je također da je prije ove tragedije ona u tom trenutku odlazila iz njegova stana i da se nisu spremali ni za kakav zajednički izlazak jer je mladića taj dan jako bolio zub i nije mu bilo ni do čega.

Također je izjavio tijekom iznošenja svoje obrane da je pištolj iz kojeg je nehotično ubio svoju djevojku posudio od prijatelja, ali još uvijek nije odgovorio na pitanje zašto mu je pištolj trebao.

Bruno je krajem rujna završio dvotjedni tečaj za zaštitara u Poljskoj i tu je morao naučiti rukovati oružjem, a nakon toga je imao i velike ambicije. Naime, namjeravao je otići raditi u inozemstvo kao zaštitar u tzv privatnoj vojsci.
Netko tko ima takve ambicije morao je znati osnovne stvari o oružju i rukovanju njime.

Županijsko državno odvjetništvo u zahtjevu za istražni zatvor je kao razlog navelo mladićev mogući utjecaj na svjedoke, a direktnih svjedoka osim preminule djevojke u sobi nije bilo, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:36