KOBNA KLADIONICA

Iz Belgije došli oteti dječaka zbog pogrešne prognoze rezultata nogometne utakmice

Poduzetni školarac prodavao je kladiteljima 'tipove' za 50 do 500 eura, a onda je pogriješio

Srpski državljani s prebivalištem u Belgiji, braća Boban (27) i Davor (28) Mičić, te njihov pomagač iz Srbije Slaviša Jevtić (39) već se tri mjeseca nalaze u remetinečkom zatvoru jer su pokušavali iznuditi novac od dosjetljivog i poduzetnog zagrebačkog gimnazijalca M. T. (19) koji je putem svojih web stranica prodavao rezultate nogometnih utakmica.

Naime, poduzetni školarac krajem prošle godine osnovao je stranice www.zagrebkings.bloger.hr i www.offsidetrap.net kako bi unovčio svoje znanje o nogometu i tako si podebljao džeparac. Za iznose od 50 pa do 500 eura zainteresiranima je prodavao svoje prognoze rezultata koje je donosio prateći ozljede igrača pojedinih klubova, njihovu formu i slično. Nakon što je putem svoje e-mail adrese zaprimio ponudu, mladi tipser sastavljao je listić, a uglavnom se radilo o utakmicama s velikim koeficijentima.

Poziv iz ‘Nizozemske’

U travnju ove godine tako mu se javio jedan zainteresirani muškarac koji mu je pisao na ekavici, a rekao je da je iz Nizozemske. Nakon što mu je 19-godišnjak objasnio kako stvar točno funkcionira te ga upozorio na rizik u takvoj vrsti klađenja, počeli su surađivati. Međutim, 3. svibnja oko 10.30 sati ispred škole u Utrinama dočekao ga je nepoznati muškarac, a poslije je utvrđeno da se radi o Srbinu s belgijskom adresom Bobanu Ničiću (27). On mu je naredio da pođe za njim nakon što ga je pitao je li on vlasnik spornih web stranica. Prisilno su ga odveli do parkirališta do crnog Forda Mondea srpskih oznaka, gdje su sjedila još dvojica, njegov godinu dana stariji brat Davor i prijatelj iz rodne Jagodine Slaviša Jevtić (39).

Tražio povrat

Braća Ničić objasnila su da im mora vratiti 5000 eura. Rekli su mu da dolaze u ime “jednog čoveka sa zapada” kojemu je dva puta prodao netočan rezultat pa on sada traži povrat.

- Pazi da ne bi imao olovo u sebi! Nećeš završiti školu ako ne platiš! Nije toliko stvar u novcu koliko u principu - zaprijetili su te M. T. pokušali prisiliti da im oda tko mu je izvor od kojeg dobiva informacije o namještanju utakmica. Kada im je 19-godišnjak odgovorio da se radi isključivo o njegovoj procjeni, nisu mu povjerovali.

- Ma to je nemoguće pogoditi - počeli su mu se smijati. Prije nego što su se rastali, dali su mu do znanja da su danima pratili njegov Facebook profil pa su tako znali gdje se kreće, kad ima test u školi te koji će fakultet upisati, što je kod mladića izazvalo veliki strah.

Prijavio policiji

Prestrašeni mladić pristao im je isplatiti novac te su dogovorili susret idućeg dana oko 18 sati. No prije nego što su se našli, gimnazijalac je sve prijavio policiji koja je iznuđivačima pripremila klopku s označenim novčanicama. Idućeg dana u dogovoreno vrijeme iznuđivači su se javili te su došli ispred zgrade 19-godišnjaka na području Jaruna. Mladić im je rekao da je uspio prikupiti samo 3000 eura te da će im ostatak isplatiti kroz mjesec dana. Kada im je predao kuvertu s lažnim novčanicama, braću Ničić okružili su policajci i stavili im lisice na ruke. Njihov pomagač, Jevtić, uhićen je nekoliko ulica dalje dok je braću Ničić čekao u automobilu. U istom automobilu policajci su, među ostalim, našli i lisice kojima su iznuđivači htjeli vezati mladića, a kupili su ih dan prije.

Posao u Zagrebu

Tijekom istrage utvrđeno je da su braća, koja već neko vrijeme žive u Bruxellesu, iz Belgije doputovala autobusom 2. svibnja. Prije toga kontaktirali su svog prijatelja iz rodnog mjesta Jevtića te ga pitali hoće li im za 200 eura pomoći da obave posao u Zagrebu. Jevtić tvrdi da ih je pristao voziti po Zagrebu zbog dobre zarade. No njemu su braća rekla da im je M. T. dužan 10.000 eura jer su skupa preprodavali iPhone, a on ih je prevario.

Tužitelj traži 3,8 g. zatvora

Braću Bobana i Davora Ničića tužiteljstvo tereti za iznuđivanje 19-godišnjaka dok je Jevtić optužen za pomaganje u iznudi. Tužitelji predlažu da se braći izrekne kazna od jedne godine i četiri mjeseca svakom, a pomagaču jedna godina zatvora. U optužnici se predlaže i da ih se protjera iz Hrvatske na pet godina. Suđenje trojici srpskih državljana trebalo bi početi početkom rujna, a trećeoptuženi taksist iz Jagodine navodno se nagodio s tužiteljstvom. ( M. Bu.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:24