SAČEKUŠA U ŠPANSKOM

'JA SAM PUCAO U STIPANA IVIĆA. DOLAZIM SE PREDATI!' Policija nakon identifikacije napadača otkrila i razlog obračuna

Stipan Ivić

- Ja sam pucao u Stipana Ivića! - nazvao je 39-godišnji M. M. policiju i nedugo nakon toga u pratnji svog branitelja, odvjetnika Velimira Došena, došao u sjedište zagrebačke krim policije u Heinzelovu ulicu.

- Kad me je nazvao i rekao mi da ga policija traži zbog pucnjave u Španskom, ja sam mu savjetovao da se preda i zajedno smo otišli u policiju - potvrdio nam je odvjetnik Došen. Više nam nije mogao reći osim da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Nekoliko sati ranije, u nedjelju oko 3 sata, on je iz revolvera Stipanu Iviću, 37-godišnjem bivšem boksaču i vlasniku narodnjačkog kluba “Element” na tržnici u Španskom, ispucao pet metaka od kojih ga je jedan sigurno pogodio u glavu kroz staklo na vozačevim vratima i vjetrobransko staklo njegova bijelog Mercedesa parkiranog na pločniku ispod narodnjačkog kluba i u dosegu nadzornih kamera. Na suvozačkom staklu bile su četiri rupe od metka, što je snimila kamera HRT-a prije nego što je automobil prekriven šatorom radi očevida. U trenutku pucnjave u klubu je treštala živa muzika. Hice koji su odjekivali tržnicom čuli su i stanari okolnih zgrada.

Stanari čuli hice

- Ja sam čuo pet ili šest hitaca, a moja žena je čula i galamu - ispričali su nam neki stanari Ulice Dobriše Cesarića u nedjelju ujutro nakon što je očevid već bio obavljen, a policija odvezla Ivićev automobil koji nosi oznaku noćnog kluba “Armus”, koji na Samoborskoj cesti drži njegov brat. Osim noćnih klubova, braća Ivić vlasnici su i tvrtke za uvoz rabljenih automobila na Samoborskoj cesti. Brzo nakon pucnjave stigla je policija i Hitna pomoć koja je teško ozlijeđenog Ivića odvezla u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica. U nedjelju u 17 sati u rečeno nam je da je u komi i da mu je život ugrožen.

Kako smo doznali, muškarac koji je pucao u Ivića satima je čekao da se on pojavi. Bila je to klasična “sačekuša” i u trenutku kad je Ivić ušao u automobil i zatvorio vrata, odjeknuli su hici. Ivićev Mercedes bio je parkiran neposredno ispod kamere i stepenica koje vode do ulaza u klub, što ukazuje da je bio na oprezu. Muškarca koji je u njega pucao je poznavao jer je navodno bio u sukobu s njegovim bratićem. Navodno je bratić osumnjičenog, vlasnik obrta za iznajmljivanje aparata za zabavu, početkom ove godine bio šipkama pretučen od nepoznatih počinitelja, a bio mu je i zapaljen automobil. Osumnjičeni je prije nekog vremena navodno u jednom društvu rekao kako se boji da bi mogao biti sljedeća žrtva i u tom je kontekstu spominjao Stipana Ivića. Je li to ili nešto drugo bilo povod za potezanje oružja, znat će se nakon što policija obavi kriminalističko istraživanje. Na tržnici u Španskom u nedjeljno jutro komentirala se pucnjava.

- On je uvijek parkirao auto ispod kluba gdje je zabranjen promet automobilima i mi smo pisali peticije policiji zbog toga, ali nitko nije reagirao. Istina, otkako je on vlasnik ovog kluba, unatrag dvije godine nema toliko tučnjava i intervencija policije kao prije. Osim policije, bili su i vatrogasci jer se osjetio miris benzina koji je vjerojatno iscurio iz auta - rekla nam je jedna prodavačica na tržnici. - Od mene je policija tražila snimke nadzornih kamera s lokala - dovezao se drugi.

Ostao bez novca

Stipan Ivić je, inače, bivši boksač i vlasnik još jednog zagrebačkog noćnog kluba, a prošle godine se spominjao u kontekstu slučaja Željka Dolačkog, smijenjenog policijskog načelnika koji se tereti da je inscenirao krađu zlata i novca iz policijskog sefa u vlastitom uredu u zgradi u Heinzelovoj. Ivić se u travnju prošle godine žalio da mu policija nije vratila zaplijenjenih 100.000 eura, koje su mu oduzeli iako nisu uspjeli dokazati da su stečeni kaznenim djelom.

- Četrdesetak maskiranih specijalaca s dugim cijevima uletjelo mi je u klub “Armus” i počelo pretraživati svaku prostoriju. Došli su do prostorije sa sefom u kojem je bila moja i bratova ušteđevina i naredili mi da ga otvorim. Ja sam to učinio, policajci su vidjeli novac i otišli tražiti dalje.

Zatim je došao načelnik Željko Dolački i rekao neka se zaplijeni novac, a mene su uhitili za pokušaj iznude - ispričao nam je tada Ivić i dodao da je iz zatvora pušten nakon dva dana jer nisu našli nikakve dokaze.

U svom uredu tadašnji načelnik Dolački mu je pokazao novac u sefu.

- Rekao mi je da mi ga neće vratiti dok ne riješim dug od 100.000 kuna Poreznoj upravi. Otišao sam do Porezne, sve s njima dogovorio, vratio se k Dolačkom, koji je rekao da će sve biti riješeno. Novac mu nije vraćen, a radilo se o novcu koji je nestao iz sefa, za što se Dolačkom sudi.

Uspješni kickboksač

Borilačke vještine naša su zajednička ljubav. Rekao je to prije sedam godina 30-godišnji Stipe Ivić koji je s dvije godine mlađim bratom Ivicom osnovao box-kickboxing klub Armus u zagrebačkom naselju Podsused. Tako počinje tekst o braći Ivić na njihovoj službenoj web stranici, gdje osim svoje boksačke karijere promoviraju svoj box-kickboxing klub Armus, ali i istoimeni noćni klub na Samoborskoj cesti 255.

Stipe Ivić tri puta je bio državni prvak u poluteškoj i teškoj kategoriji po K1 pravilima i viceprvak na Svjetskom kupu. Budući da je obitelj u to doba živjela u Bjelovaru, za izuzetne rezultate 2004. godine proglašen je najboljim sportašem u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

- Brat Ivica ima nešto više sportskih, a ja društvenih priznanja. Osobno mi je važno kad ljudi primijete da se nečim bavite, da vam odaju priznanje i nagrade vas. Ivica je pet puta bio prvak Hrvatske po K1 pravilima, osvajao brojne domaće i međunarodne turnire, među kojima se ističe osvajanje prvog mjesta na Svjetskom kupu u full contactu - stoji na njihovoj službenoj stranici braca-ivic.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:45