ISTRAGA U POTPUNOJ TAJNOSTI

JE LI OVO ČOVJEK KOJI JE IZVEO BRILJANTNO SMIŠLJENE I SPEKTAKULARNE PRIJEVARE ODNIJEVŠI MILIJUNE IZ NAŠIH BANAKA? Svjedoci ga odbili prepoznati

 
Valentino Živković (u krugu) i Ico Mateković (desno)
 CROPIX

Osoba koju policija neslužbeno sumnjiči da je izvela spektakularnu, ali dosad javnosti potpuno zatajenu krađu četiri milijuna kuna usred Zagreba u lipnju prošle godine je Valentino Živković (33). On je skoro godinu dana u zatvoru u Rijeci zbog sumnji da je već pokušao dva slična prepada na poslovnice Erste banke u Rijeci i Matuljima.

Riječ je o osobi za koju je početkom lipnja ove godine u policiji u Heinzelovoj održano prepoznavanje, da bi policija nakon mjesec dana utvrdila da je dvoje svjedoka, neposredno prije prepoznavanja Živkovića, na mobitel dobilo prijeteće poruke i upozorenje da nikoga ne smiju prepoznati.

Zbog sumnji da je poslao te poruke nedavno je uhićen Ivan Ico Mateković, organizator otmice sina Vladimira Zagorca 2004. godine. Kako neslužbeno doznajemo, zbog straha ili ne, svjedoci nisu prepoznali Živkovića kao osobu koja je banku olakšala za četiri milijuna kuna, a policija u potpunoj tajnosti nastavlja izvide, ne želeći ni nakon godinu dana potvrditi da se pljačka koju istražuju uopće dogodila.

Tajni izvidi

Naime, 17. lipnja 2016. godine iz poslovnice Erste banke u Ilici u briljantno isplaniranoj prevari pljačkaš je odnio četiri milijuna kuna, maskirajući se u predstavnika Prve sportske kladionice. Banci je prvo dojavljeno da predstavnik kladionice dolazi po novac. “Kriminalističko je istraživanje u tijeku. To je sve što možemo reći”, rekli su nam u policiji. Kriminalističko istraživanje, međutim, tek je u proljeće ove godine, nakon niza policijskih analiza, izbacilo ime jedne osobe koja je mogući počinitelj pljačke u Ilici.

Riječ je o osobi koju su već godinu dana imali u zatvoru u Rijeci zbog dvije gotovo identične prevare u poslovnicama Erste banke, u Rijeci i Matuljima. Naime, 4. listopada prošle godine, dakle nepuna četiri mjeseca nakon pljačke u Ilici, na vratima poslovnice Erste banke u Matuljima se pojavio muškarac koji se predstavio kao Marko Zebić.

Predočio je osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu na to ime te zatražio isplatu 920.000 eura sa Zebićeva računa. Međutim, djelatnici banke su posumnjali u njegov identitet te je lažni Zebić, za kojega će se ispostaviti da je zapravo Valentino Živković, uhićen. Živkovića, osobu s podebljim kriminalnim dosjeom punim presuda iz Hrvatske i Njemačke, povezali su s još jednim pokušajem prevare na štetu Erste banke.

Riječ je o pokušaju iz 2015. godine kada je 24. studenoga ušetao u poslovnicu na Frankopanskom trgu u Rijeci te “naoružan” osobnom iskaznicom i vozačkom dozvolom na ime Ante Gucića zatražio da mu se s Gucićeva računa isplati 100.000 eura. U naumu nije uspio navodno samo zato što u poslovnici banke tada nije bilo toliko gotovine. U siječnju ove godine Živković je na Općinskom sudu u Rijeci zbog ta dva pokušaja prevare osuđen na dvije godine zatvora.

Poruka na viber

Posumnjalo se da bi on mogao stajati i iza prijevare u Ilici. Zakazali su prepoznavanje i dok su se svjedoci pripremali za prepoznavanje preko Vibera su počeli dobivati prijeteće poruke. “Danas ideš na policiju na prepoznavanje. Znamo da si rekao policiji da možeš da prepoznaš čovjeka, ali razmisli, prošlo je dosta vremena i ne vjerujem da možeš da budeš 100 posto siguran. A naravno oni ne mogu da te zaštite od problema u životu. Zato ne prepoznaj nikoga i zadrži ovaj razgovor za sebe”, navedeno je u poruci.

Svjedoci nisu prepoznali Živkovića kao osobu koja je opljačkala banku, ali policija je primijetila da nešto nije u redu te su istražili i otkrili da se svjedocima prijetilo. Matekoviću koji sve poriče je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:06