JOŠ JEDAN OBRAT

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH NERAZRIJEŠENIH ZLOČINA U HRVATSKOJ Sedam godina nakon ubojstva Frane Despića na Ribnjaku potvrđena optužnica

Aleksandar Koprenica će nakon serije preokreta u istrazi ipak sjesti na optuženičku klupu za ubojstvo Frane Despića
 CROPIX

Nakon više od sedam godina istrage koja je obilovala preokretima, i u kojoj je u jednome trenutku čitav postupak bio i pravomoćno obustavljen, optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda jučer je donijelo odluku da će se Aleksandru Koprenici (30) ipak suditi za ubojstvo 18-godišnjeg Frane Despića na Ribnjaku 2008. godine.

Riječ je vjerojatno o jednom od najpoznatijih slučajeva iz crnih kronika, koji je dodatni odjek dobio i u kontekstu različitih subkulturnih stilova kojima su žrtva te okrivljenik za njezino ubojstvo pripadali.

Tučnjava u mraku parka

Naime, u kasnim večernjim satima 15. ožujka 2008. Despić je s nekolicinom svojih prijatelja, pripadnika Agram Crewa, tada ekstremne frakcije Dinamove navijačke skupine Bad Blue Boys, bez ikakva povoda letvama napao grupu dugokosih studenata među kojima je bio i Koprenica, a koji su u parku na Ribnjaku slavili rođendan pijući na klupicama. Izbila je opća tučnjava u mraku parka, u kojoj je Despić završio nasmrt izboden, a njegov prijatelj Domagoj Ljubunčić posječen je po glavi. Despić je zadobio čak šest uboda i rezova, od kojih su dva u prsa bila smrtonosna. Međutim, nitko u općoj makljaži nije uspio vidjeti tko je sječivom ozlijedio Despića i Ljubunčića.

Nakon tučnjave Koprenica je, ne čekajući policiju, biciklom otišao najprije kući, zatim na Sljeme, da bi se za nekoliko sati sam javio u policiju. Policajcima je rekao da je nož Leatherman odbacio u jednu kantu u Vlaškoj ulici gdje su ga policajci i pronašli, međutim Koprenica se branio šutnjom te je poricao djelo. Pritvoren je u Remetincu, a onda je uslijedio preokret.

Ubrzo se vještačenjem utvrđuje kako krv na nožu potječe samo od Koprenice te da nema tragova ni Despićeve ni Ljubunčićeve krvi. Nakon nekoliko mjeseci državno odvjetništvo odustaje od progona Koprenice koji je pušten iz pritvora. Tada progon preuzima Despićeva majka Jadranka koja podiže optužnicu, no optužnica je odbijena, kao i njezina žalba na odluku o odbijanju, čime je postupak pravomoćno obustavljen.

No početkom 2013. događa se novi preokret; zagrebačko županijsko tužiteljstvo pronalazi novu svjedokinju, djevojku koja je bila u Kopreničinu društvu i koja najprije tvrdi da je vidjela kako je Koprenica “ispikao” Despića. Tužiteljstvo zbog novog dokaza traži obnovu postupka i u travnju 2013. Vrhovni sud im daje za pravo te se postupak “vraća iz mrtvih”.

Kontakt s oštricom

No u novom iskazu djevojka tvrdi kako je od drugih prijatelja u društvu te večeri “čula da je Koprenica ispikao Despića”, no ne i da je to vidjela. Usprkos tome zagrebački tužitelji smatraju da imaju dovoljno dokaza za optužnicu; krug indicija nastoje zatvoriti činjenicama da je Koprenica jedini te večeri imao nož, da je i on posječen po ruci, dakle morao je dolaziti u kontakt s oštricom, kao i činjenicom da je iz nekih razloga odbacio nož u kantu. Optužno vijeće suda međutim dva puta vraća optužnicu na doradu tražeći da se sa sigurnošću razjasni jesu li se Kopreničinim nožem mogli zadati takvi ubodi, a što vještak potvrđuje. Iz trećeg pokušaja optužnica je jučer potvrđena. ƒ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:28