IMAO HALUCINACIJE

JEZIVO SVJEDOČANSTVO POREMEĆENOG UBOJICE IZ OKOLICE ZAGREBA 'Imao sam vizije. Nikoga nisam imao osim nje, ali sjećam se da sam izmasakrirao majku'

 
 Hanza Media

- Tog jutra kroz prozor sam vidio susjedu kako nosi kokoš u rukama. Mislio sam da je to naša kokoš, ali nisam bio siguran. Pa sam otišao u susjednu prostoriju gdje je bila moja majka te sam joj rekao da vidi da li je to naša kokoš. Teško mi je pričati o svemu, ne mogu detaljno pričati što se dogodilo toga dana jer sam psihički loše. Samo znam da sam ubio majku s nožem kako me se tereti. U vrijeme ubojstva bio sam pun snage i imao sam vizije, a danas se osjećam jako slabo. Vjerojatno od puno lijekova koje pijem, a pijem ih oko 13 dnevno. Moja majka mi je bila zadnja u obitelji i ne znam kakva je to sila bila da napravim to što sam napravio. Sad mi je žao zbog toga – ispričao je u sudnici Županijskog suda u Zagrebu T. C. (37), optužen da je 17 puta na smrt izbo majku Vlastu C. (55) čije je tijelo potom stavio u škrinju. S obzirom na to da je majku izmasakrirao u neubrojivom stanju tog 21. srpnja 2016. godine u obiteljskoj kući u jednom selu pored Donje Stubice, T. C. je osuđen na šest mjeseci prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi, a troškovi postupka spadaju na teret proračuna.

Naime, vještak psihijatar Ivana Peko-Čović je ustanovila da okrivljeni boluje od endogene prave i trajne duševne bolesti, šizofrenije paranoidno halucinantnog tipa te da je u vrijeme počinjenja djela, koje proizlazi iz psiho patoloških motiva, bio akutno psihotičan. Tempore criminis bio je nesposoban shvatiti vlastite postupke i vladati svojom voljom, a i dalje je, smatra vještakinja, opasan za okolinu i potrebno ga je liječiti.

- Što se tiče javljanja njegove bolesti, teško je decidirano odrediti kada je njegova paranoidnost počela imati izvanrealitetne dimenzije. Analizirajući njegovo cjelokupno ponašanje i funkcioniranje, može se zaključiti da je njegova bolest počela prije nekoliko godina te da je neke simptome koji su se tada javljali, pokušavao autoterapijski riješiti konzumiranjem alkohola i droge, a što se često događa kod šizofrenih bolesnika – pojasnila je još vještakinja dodavši kako nema elemenata da se njegova bolest ocijeni kao bipolarni afektivni poremećaj.

Prema optužnici, T. C. je prošle godine 21. srpnja iza 23 sata, pod utjecajem halucinatornih doživljavanja u slušnoj i vidnoj sferi, te psihopatoloških ideja nasrnuo na majku kuhinjskim nožem dužine oštrice 12cm. Osim što joj je zadao jednu reznu ranu na stražnjoj strani desne podlaktice, još ju je 17 puta ubo u prsni koš, trbuh, leđa i ruke čime joj je probio plućna krila, potrbušnicu, jetru, slezenu, crijeva... Majka mu je umrla u velikim bolovima nakon čega ju je spremio u škrinju u podrumu kuće, a meso iz škrinje je stavio u kadu.

Nakon što je zločin otkriven, mještani su govorili kako je majku u nekim trenucima smatrao demonom i vješticom, a tijelo je prvi pronašao žrtvin bratić policajac jer su se mještani uznemirili tvrdeći da se T.C. čudno ponaša i da nepovezano govori da mu je mama u bolnici zbog srca. Inače, T. C. nije živio s majkom već u Zagrebu, a u Pustodol je često svraćao. Osim za majku, brinuo se i za stabljike indijske konoplje koje su pronađene oko obiteljske kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:06