UPUCALI GA, UBOLI NOŽEM

Jutarnji u selu koje je mučilo psa: ‘Žao nam je zbog Duška. Nismo ga htjeli ubiti, nismo takvi’

Nakon što je javnost šokirala tragična priča, u Štitaru štite svoje susjede i prijete jedinoj svjedokinji koja želi progovoriti
 Facebook

Tko je i kako zlostavljao labradora Duška do te mjere da je nesretni pas, koji je u teškom stanju dovezen iz Štitara kod Županje, u zagrebačkoj Veterinarskoj bolnici izgubio bitku za život, još uvijek je nepoznanica.

Jedina osoba koja bi o tome mogla znati nešto konkretnije, koja je uostalom to i prijavila putem Facebooka, ne želi ništa pričati o tom slučaju, koji će svoj epilog dobiti u policijskoj istrazi, a onda možda i na sudu.

Jednogodišnji labrador Duško uginuo je prije dva dana u Zagrebu, nakon što je u ponedjeljak navečer u iznimno lošem stanju dovezen iz Štitara u Slavonski Brod, gdje su ga prihvatili volonteri koji brinu za napuštene pse.

Ogorčeni zbog hajke

- Dovezla nam ga je gospođa iz Štitara, koja je još 7. travnja preko Facebooka tražila pomoć za psa, navodeći kako ga se u Štitaru unatrag mjesec dana maltretira, dok mu ona jedina pokušava pomoći i hrani ga. Za slučaj smo doznali u subotu 12. travnja, kontaktirali smo gospođu i preklinjali je da ga odveze veterinaru u Županju. Tek u ponedjeljak navečer pristala je na to da ga doveze k nama u Slavonski Brod kada smo ga odveli veterinaru koji je utvrdio iznimno teško stanje. Na jadnome psu bile su vidljive ozljede, na nekoliko mjesta bilo je zgrušane krvi, rupa, pretpostavljamo od ugriza, na uhu iza vrata bila je veća porezotina koja bi mogla biti i od noža - ispričala nam je Ivana Sekulić, dodavši kako im je gospođa iz Štitara kazala da su mještani psa tukli kolcima, gađali kamenjem te da je na njega navodno i pucano...

Pas je hitno prebačen za Zagreb, gdje je nastavljena borba za njegov život. Vlasnici drugih pasa dolazili su pred bolnicu kako bi se od njihovih ljubimaca uzela krv za njegov spas, no Duško nije izdržao. Što mu se točno dogodilo znat će se nakon obdukcije, no pravo je pitanje kako je moguće da se to događa u jednom selu, a da nitko ne reagira. Prva osoba na koju smo naišli u želji da doznamo odgovor na to pitanje bio je općinski načelnik Marko Bikić.

Dobar i miran

- Da ste stigli pet minuta kasnije ne biste me zatekli, jer sam upravo krenuo na policiju podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlostavljanje psa - započeo je načelnik svoju priču, ističući kako mu je žao zbog ovog slučaja, ali istovremeno iskazujući i ogorčenje “zbog hajke koja se podigla prema Štitarcima.”

- Izražavamo žaljenje zbog ovog nesretnog slučaja i zbog strave koju je taj pas doživio, no ja kao načelnik sam za to saznao tek sada. Nisam imao pojma da je u selu postojao pas koji se zove Duško, iako iskreno ne znam zašto se zove Duško i tko mu je dao to ime. Prema onome što sam pročitao, pas je jednostavno, kao i brojni drugi, ostavljen nekome na milost i nemilost. Mi se u općini nebrojeno puta susrećemo s takvim slučajevima i u 90 posto slučajeva takve pse zbrinemo. Ako smo ovu životinju istukli zašto ostale normalno hodaju ulicama? Tko je utvrdio da to što se tom psu dogodilo nije bilo prije nego što je ostavljen u Štitaru? Mislim da se valjda trebaju utvrditi neke činjenice, a ne ovako generalizirati i osuđivati cijelo mjesto, pozivati na linč, željeti spaljivanje, kugu... - govori načelnik, kojemu objašnjavamo kako je cijeli slučaj i prijavljen od jedne osobe iz Štitara.

- Nama se nitko nije javio. Ta osoba koja se javila mogla je i još uvijek može podnijeti kaznenu prijavu ako zna tko je psa zlostavljao, kao što ću ja sada prijaviti nepoznatog počinitelja. Zašto to nije već prije učinila, zašto nije obavijestila Općinu? - pita se načelnik.

U selu pak doznajemo kako su sličnog psa unatrag mjesec dana viđali kod škole. Dodaju da ga nitko nije ni tukao ni zlostavljao.

- Nisu ga zlostavljali, već su ga hranili. Dolazila su djeca iz škole, čaki i neki nastavnici kod nas u trgovinu i u pekaru, kupovali kifle, sendviče i hranili ga. To je bio miran i dobar pas, kojega su ljudi ovdje hranili. Čuo sam da ga je neka gospođa dovezla u centar, istresla mu hranu i otišla, a navodno da je netko i vidio registraciju te gospođe, ali to nije potvrđeno. Niti sam vidio da ga je netko tukao i zlostavljao, niti se po njemu vidjelo da je ozlijeđen - ispričao nam je Željko Miličić, vlasnik trgovine nasuprot školske zgrade.

Dva psa

Njegovu priču potvrđuju nam i drugi mještani koje smo zatekli na ulici. No, Ivan Babić, koji živi nasuprot škole, kaže da to nije isti pas.

- Ovaj što je uginuo je mlađi i kratke dlake, dok je ovaj drugi koji je tu bio zadnjih mjesec dana bio nešto stariji i duge dlake. Ali, ni njega nema unazad četiri-pet dana. Njega su tu svi hranili, a ja osobno osuđujem bilo kakvo zlostavljanje pasa i nije u redu da se cijelo selo zbog toga proziva. Ako je netko to i činio siguran sam da je riječ o nekom pojedincu - kazao je.

Kaznene prijave koje će zbog uginulog psa podnijeti načelnik Općine, ali i volonteri trebale bi rasvijetiliti što se dogodilo psu i tko je odgovoran za sve.

Načelnik optužio sela s druge strane

U razgovoru s Jutarnji, načelnik općine Marko Bikić, dok je objašnjavao postupke nekih od svojih sumještana, iznio je teoriju da je lako moguće da je pas mučen negdje drugdje pa tek zatim ostavljen u Štitaru.

Nakon što ga je novinar Jutarnjeg obavijestio da je cijeli slučaj prijavila njihova susjeda koja je svjedočila teroru, Bikić je najavio kaznene prijave protiv onih koji su pišući o ovom slučaju, kako je rekao, “naveli na mržnju prema 2.200 mještana Štitara koje se ne može prozivati da su gamad, stoka... i ja ih od toga moram zaštititi.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:36