JEDINSTVENA METODA

Kako je spriječena velika pljačka Zabe: Pink Panthere su u stanu prisluškivali pametnim TV-om

Optuženi za pljačku pripremali su se u Novom Zagrebu, a snimala ih je kamera iz pametnog televizora
 Screenshot

Spektakularna pljačka poslovnice Zagrebačke banke, koja se trebala dogoditi 2. lipnja prošle godine, zbog koje se sudi skupini optuženih koja se naziva i balkanskim ogrankom Pink Panthera, spriječena je zahvaljujući prisluškivanju putem daljinskog aktiviranja snimača u smart televizoru, jedinstvenoj tehnici tajnog nadzora koju su koristili hrvatski policajci.

Prvookrivljeni Dejan Kostić i skupina optuženika snimani su u dnevnom boravku unajmljenog stana u Novom Zagrebu tako što su policajci putem IP adrese aktivirali snimač na pametnom Samsung televizoru koji je zabilježio razgovor osumnjičenika u pripremi za pljačku.

Ovaj svojevrsni policijski Big Brother imao je i formalno pokriće u sudskom nalogu za provođenje mjera tajnog nadzora, a policajci su izabrali tehnologiju snimanja aktiviranjem programa aktivnog televizora kao snimača kako bi nadgledali posljednje pripreme za pljačku koje su priložene i u sudski spis. Problem je nastao kad je jedan od optuženih pomaknuo televizor, s čime istražitelji nisu mogli računati pa je to pokvarilo kvalitetu slike i tona. To je zadalo prilično problema vještaku za telekomunikacije koji nije mogao točno reproducirati snimku koja je u jednom dijelu prilično nejasna i nerazgovijetna. To su iskoristili i branitelji okrivljenih i u raspravi istaknuli primjedbe na kvalitetu snimke.

Govoreći o mogućnostima nove tehnologije u nadzoru kojima se koriste i istražitelji, ali i kriminalci kako bi ukrali vrijedne podatke ili identitet, Protrka je citirao izjavu Jamesa Comeyja, direktora američkog FBI-a, od 10. travnja ove godine kako i on kameru na kompjutoru ili mobilnom telefonu prekriva crnom izolir trakom, kao što to čine i neki puno pametniji od njega.

I dok je razotkrivanje Pink Panthera pomoću pametnog televizora bio primjer korištenja novih tehnologija u suzbijanju kriminala, postoji niz primjera gdje su kriminalci koristeći moderne tehnologije napravili milijunske štete. Banda kriminalaca je tako napravila lažnu web stranicu Jadranskog galenskog laboratorija i pokušala izvući tri milijuna kuna. Kao i Pink Pantheri, nisu uspjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:22