SUDSKI POSTUPAK

Ključni dokaz u Agrokoru: Vještaka KPMG-a sud će za dva tjedna ispitati kao svjedoka

Ismet Kamal, ekonomski stručnjak iz poljskoga KPMG-a, treba razjasniti tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja

Ivica Todorić

 Damir Krajač/Cropix

Je li knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor, za čiju je izradu državno odvjetništvo platilo 8,6 milijuna kuna poljskoj podružnici KPMG-a, zaista bilo izrađeno u Poljskoj ili su ga pak pod egidom Poljaka radili stručnjaci iz hrvatskog KPMG-a te je li ono uopće zakonito, trebalo bi se znati za otprilike dva tjedna.

Naime, optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda za 4. studenoga ove godine kao svjedoka je pozvalo Ismeta Kamala, ekonomskoga stručnjaka iz poljskoga KPMG-a, koji je potpisao vještačenje čiju zakonitost obrana spori, tvrdeći da su ga radili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave. Kamal će kao svjedok biti saslušan u onome što zakon naziva "suđenje o zakonitosti dokaza", odnosno "mikroprocesu" unutar većega kaznenoga postupka koji treba razjasniti je li neki pojedini dokaz zakonit te hoće li se uopće pristupiti njegovom izvođenju ili ne.

Do saslušanja Kamala došlo je odlukom Visokoga kaznenoga suda (VKS), a nakon što je optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda isprva smatralo kako u KPMG-ovom vještačenju nema ništa sporno. VKS je, pak, nakon žalbi obrane, tu odluku ukinuo zaključujući kako sud uopće nije ispitao odlučne činjenice o tome je li vještačenje zakonito ili ne te naložio i da se o tome osobno ispita Kamal.

U međuvremenu je tužiteljstvo čitavu optužnicu iz slučaja "veliki Agrokor" povuklo natrag u istragu, a nakon što je jedna od tužiteljica koje su na njoj radili osumnjičena da je okrivljenicima odavala podatke o istrazi. Nedavno je, zapravo bez bitnih izmjena, optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih ponovno podignuta te se o njezinoj osnovanosti ponovno treba odlučivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:29