INCIDENT

Krijumčar s punim kombijem migranata bježao od policajaca

 Robert Fajt / CROPIX

Ilegalna zarada na nesretnim migrantima koji neumorno pokušavaju pronaći bolji život u zemljama zapadne Europe iz dana u dan pokazuje i svoje rizike.

Nakon što je u nedjelju u ličkom zaseoku odron kamenja ubio dvojicu migranata na spavanju i nakon što je dan kasnije u Sloveniji s ceste sletio Hrvat s kombijem prepunim ilegalaca koji su lakše ozlijeđeni, u srijedu poslijepodne koreničke policajce ignorirao je 50-godišnji srbijanski krijumčar koji je u kombiju prepunom migranata zamalo sletio u kanjon rijeke Korane u Drežnik Gradu.

Kako je izvijestila PU ličko-senjska, vozač sa srbijanskom putovnicom koji je sjedio za upravljačem kombija srbijanskih tablica nije se zaustavio na znak policajaca koji su ga u Gornjem Vagancu pokušavali zaustaviti. Na cesti je stoga nastala jurnjava. Kombi su pokušavali sustići policajci u sva službena auta, a tijekom bijega kombi je više puta udario u policijski auto, ali i u nekoliko ograda obiteljskih kuća.

Dolaskom do Drežnik Grada u neposrednoj blizini kanjona Korane, vozač je iskočio iz jurećeg kombija i otkotrljao se u kanjon rijeke zadobivši ozljede opasne po život. Hospitaliziran je u teškom stanju s višestrukim ozljedama glave i tijela u karlovačkoj bolnici, a policajci su iz njegova kombija izvukli 24 nagurana migranta koji su nezakonito prešli državnu granicu. Nakon što je policija ilegalcima utvrdila identitet, a radi se o 12 Pakistanaca, sedmorici Afganistanaca, trojici Iranaca te dvojici Sirijaca, izdano im je rješenje o deportaciji u BiH s obzirom na to da su otamo ilegalno ušli u Hrvatsku.

Dva dana prije toga, na drugom kraju zemlje, točnije 12. kolovoza oko 22 sata u blizini pružnog prijelaza između Gradišta i Cerne, 44-godišnji Hrvat prevozio je 26 Pakistanaca i Indijaca u Fordu namijenjenom za tri osobe. Migrante je, prema vlastitim tvrdnjama, za 200 eura trebao prevesti do Buzeta, a policija je utvrdila da su ilegalci prevoženi u nehumanim uvjetima bez ventilacije i nagurani jedni na drugima. Iako je vukovarsko Općinsko državno odvjetništvo za krijumčara zatražilo određivanje istražnog zatvora, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru je taj prijedlog odbio, odredivši krijumčaru tek mjeru opreza - vjerujući da neće ponoviti šverc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:05