UHODANA ŠPRANCA

Lažni odvjetnik prevario 22 osobe: ‘A autu su mi ostali ključevi, možete li mi dati novac za taksi?‘

Dobrohotni građani dali bi mu novac, a on ih je prevario za ukupno 2.330 eura

Ilustrativna fotografija

 Ala Botnarescu/Alamy/Alamy/Profimedia/Ala Botnarescu/alamy/alamy/profimedia

Zagrebačka policija prijavila je 39-godišnjaka koji se sumnjiči da je, predstavljajući se lažno kao odvjetnik, prevario 22 osobe tražeći od njih da mu posude novac za taksi.

"U autu su mi ostali ključevi od auta! Molim Vas možete li mi posuditi novac za taksi da odem kući po rezervni ključ!"

"Ja sam odvjetnik, u uredu su mi ostali ključevi od auta. Možete li mi dati nešto novca da odem taksijem kući po rezervne ključeve!"

Ovo su bile dvije "šprance" kojima je 39-godišnjak prodavao priču Zagrepčanima od studenog prošle do lipnja ove godine, sve dok nije dolijao policajcima koji su ga prijavili za pet kaznenih djela prijevare.

Dobrohotni građani, ne sumnjajući u njegovu priču, dali bi mu novac, a on ih je u navedenom razdoblju prevario za ukupno 2.330 eura. Pojedinačno su svote iznosile do 200 eura.

Domišljati prevarant, koji bi se lažno predstavljao kao odvjetnik ili zaposlenik tvrtke, držao ih je u zabludi sve dok nisu shvatili da su prevareni i to odlučili prijaviti policiji. Novac im nikad nije vraćao, iako je obećavao da će im se odmah po dolasku u ured ili odvjetničku kancelariju javiti radi povrata novca.

Sada je dolijao i po dovršenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavljeno posebno izvješće.

- Policijski službenici nastavljaju poduzimati mjere i radnje zbog postojanja osnova sumnje kako je osumnjičeni možebitno počinio istovrsna kaznena djela na štetu većeg broja građana, a da oštećeni prijevarni događaj nisu prijavili policiji ovim putem savjetujemo takve osobe koje su na ovakav način prevarene, a nisu podnijeli prijavu policiji to mogu učiniti u njima najbližoj policijskoj postaji ili na telefon 192, poručuju iz državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:03