NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

MIROSLAV TOMAS DOBIO SEDAM GODINA ZATVORA ZBOG UBOJSTVA BRATA BLIZANCA' Zario mu bajunetu u srce tijekom novogodišnje proslave

Miroslav Tomas, fatalna Dolores i ubijeni Vedran Tomas
 Društvene mreže/Arhiva

Miroslav Tomas proglašen je krivim za ubojstvo jednojajčanog brata blizanca Vedrana Tomasa za vrijeme novogodišnje proslave 2013. godine. Nepravomoćnom presudom na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen je na sedam godina zatvora. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a Miroslav Tomas se nije pojavio na izricanju presude.

Podsjetimo, tužiteljstvo je Miroslava Tomasa teretilo da je izbo brata bajunetom na kojoj nisu pronađeni otisci prstiju. Prema optužnici, motiv za stravičan zločin bila je banalna svađa među braćom, a ovakvom ishodu kumovali su i alkohol i opijati.

Slučaj ubojstva u novogodišnjoj noći izazvao je veliku pozornost javnosti zbog čudnih okolnosti pod kojima se odigrao. Naime, blizanci su živjeli u velikom zajedničkom stanu na Trešnjevci s djevojkom Dolores D. koja je bila u vezi s Vedranom, no navodno su sve troje vodili raskalašen zajednički život. Prema vlastitom priznanju, Dolores je imala spolne odnose s obojicom.

U trenutku ubojstva u stanu su se nalazili samo njih troje, te je Dolores D., koju su mediji prozvali 'fatalna domina', zapravo postala jedini svjedok ubojstva, tvrdeći da je Vedrana ubio brat. Kazala je da sam ubod nije vidjela, no da je vidjela da braća stoje jedan pokraj drugoga te da se u sljedećem trenutku Vedran samo srušio. Blizanac ga je zatim u napadu panike pokušao reanimirati, no bezuspješno.

Zagreb, 21.07.2015
Zupanijski sud na Zrinjevcu.
Optuzeni Miroslav Tomas dolazi na pripremno rociste.Tomasa se tereti  da je brata blizanca Vedrana na doceku 2013.ubio nozem nakon svadje oko djevojke Vedrana Tomasa.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX
Optuženi Miroslav Tomas dolazi na pripremno ročište u srpnju 2015.

Miroslav je pak od ubojstva tvrdio da nije kriv, međutim nije želio iznijeti svoju stranu priče, koju je navodno čuvao za sud.

Sud je od Državnog odvjetništva tražio da se razjasni kako je moguće da tragovi krvi postoje i u hodniku te na liftu kada je iz iskaza svjedoka proizlazilo da se ubojstvo dogodilo u stanu. Pronađeni su krvavi otisci na tipkalu dizala te na zidu. Vještak je pak zaključio kako ti tragovi ne izlaze iz dinamike događaja, već se može raditi o tragovima koje je neka osoba ostavila kad je prolazila kroz hodnik nakon ubojstva.

U međuvremenu je Miroslavu Tomasu bio ukinut pritvor te je suđenje za ubojstvo brata blizanca čekao na slobodi.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ovom je slučaju već dvaput podizalo optužnicu protiv Tomasa, međutim optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda oba je puta optužnicu vraćalo na doradu zbog nejasnoća, a tužiteljstvo je početkom 2015. treći put podignulo optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 20:06