ZAPALIO HUMMER I ODUZEO SI ŽIVOT

MISTERIJ SAMOUBOJSTVA I PALEŽI NA ZAGREBAČKOM BUKOVCU Bivšeg gradonačelnika Nina intenzivno su tražili dva dana: Nije izgledao kao da ga nešto muči...

 Ranko Šuvar, Hanza Media arhiva

Jakov Šalov (58), bivši gradonačelnik Nina s kraja 90-ih iz redova HDZ-a, nađen je mrtav pokraj zapaljenog automobila u dvorištu zgrade u zagrebačkoj ulici Gornji Bukovac, u kojoj posluje tvrtka za rent-a-car usluge Expert cars center j. d.o.o.

Nekoliko je puta kovertirao pa povlačio ostavku, a zadnjih godina preseliio se u Zagreb i bavio građevinarstvom. Pretpostavlja se da je prije samoubojstva Hummer polio zapaljivom tekućinom s vanjske strane i zapalio ga, a potom počinio suicid.

Prijavljen nestanak

Šalov je, inače, posljednji put viđen u petak u prostorijama svoje tvrtke Neutra u Bleiweisovoj ulici, nakon čega je prijavljen njegov nestanak. Dva dana za Šalovom je trajala intenzivna potraga.

- Da se nešto događa u susjednom dvorištu shvatila sam tek kad sam pogledala kroz prozor jer su automobili koji su vozili ulicom neprekidno trubili, valjda kako bi upozorili na požar. Kad sam okrenula broj vatrogasaca, ekipe su zapravo već bile na putu. Strašno je gorjelo! Vatra je divljački sukljala. A ubrzo smo čuli da je kraj vozila i tijelo sredovječnog čovjeka. Na kraju smo svi zaključili da tog gospodina ne poznaje nitko u ulici i da je možda bio s iznajmljivačem auta u nekom poslovnom odnosu. Taj rent-a-car je u toj zgradi od proljeća, a vlasnik kuće živi u Njemačkoj - rekla nam je kratko jedna od susjeda s Gornjeg Bukovca.

- Zaprepašten sam! Razlog paleži i samoubojstva mi je nepoznat. U toj je zgradi poslovni prostor moje tvrtke koja se bavi rent-a-carom. Poziv da gori Hummer dobio sam dok sam bio još u krevetu. Nakon dolaska na mjesto događaja, već su se vatrogasci borili s požarom. Šalova sam poznavao, ali to jutro nismo imali nikakav sastanak niti dogovor. Zašto je došao, ne znam. Nismo mu iznajmili Hummer. Auto je kolateralna žrtva u ovoj tragediji - rekao je Benjamin Č., vlasnik rent-a-cara, u čijem se dvorištu odvijala prava drama i koji je na mjestu očevida doznao da se za Šalovom tragalo nekoliko dana.

Ništa sumnjivo

Na upit koliku je štetu pretrpio s obzirom da je vozilo izgorjelo do temelja, Benjamin Č. je ustvrdio da pravu njegovu vrijednost ne zna jer je riječ o egzotičnom autu s dodacima koji je uvezen iz Amerike, a on je njegov vlasnik od srpnja ove godine. Proteklih dana nije primjećivao ništa neobično oko zgrade u kojoj je tvrtka, niti mu je Šalov ikada dao naslutiti svoje namjere ili, pak, da ga nešto muči. Što je povod tragediji, možda se nikada ne otkrije, a poznanici Jakova Šalova redom nam govore da je bio divan čovjek i da je proveo u ratu nešto više od pola godine. U Ninu su svi biii šokirani viješću o njegovu samoubojstvu.

Šalov, bivši gradonačelnik Nina, bio je do 2008. godine član Uprave Nin Elektrocommercea, tvrtke za trgovinu, usluge i proizvodnju elektroopreme sa sjedištem u Poličniku koja je u stečaju od svibnja 2014. godine. Tražbine OTP banke Hrvatske d. d. Zadar prema Nin Elektrocommerceu u Poličniku od 1. srpnja 2008. godine iznosile su 42.856.142,70 kuna. Šalov je posljednjih godina bio poslovno aktivan u drugim tvrtkama, primjerice u tvrtki Arancin za ugostiteljstvo, u kojoj je u travnju ove godine postao direktor.

Više tvrtki

Tvrtka je lani prijavila prihod od 3,8 milijuna kuna i 19 zaposlenih. Povezuje se Šalov i s tvrtkom Neutra za graditeljstvo i trgovinu koja, pak, bilježi porezni dug u visini od 4,6 milijuna kuna. Račun tvrtke je u blokadi od lipnja 2012. godine, a Šalov je član Uprave. Također je povezan i s tvrtkom Ušljevača d.o.o. koja je isto tako u stečaju od ove godine zbog dugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21