POTRESNA ISPOVIJEST

MLADI SPLIĆANIN KOJI JE USMRTIO SVOJU DJEVOJKU 'Ne znam hoću li preživjeti. Među nama nije bilo svađe, voljeli smo se, ne znam kako se to dogodilo...'

 
 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

SPLIT - Ne znam ni sam kako ću ovo preživit – kazao je u svojoj obrani Bruno Bajrić (24) iz Splita, optužen za ubojstvo svoje djevojke Anice Ćurić (22) iz Kaštela, prenosi Slobodna Dalmacija.

Za vrijeme preslušavanja snimke, napravljene na državnom odvjetništvu neposredno nakon njegovog uhićenja prije godinu dana, u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu jasno se čulo kako je mladić par puta briznuo u plač. Upravo stoga je iznošenje obrane i prekinuto nekoliko puta što je također zabilježeno na snimci.

Bruno Bajrić je opalio smrtonosni hitac iz pištolja marke Mauser u grudi svoje tadašnje djevojke u stanu u Slavonskoj ulici krajem studenog prošle godine.

- Našao sam se s Anicom u osam sati i bili smo kod mene sat ili dva. Nije postojala svađa ili konflikt između nas, a zajedno smo bili dvije i pol godine. Večerali smo i gledali dokumentarac u mojoj sobi.

Ne želim negirati, ali ne znam ni sam kako se to dogodilo. Ne znam kako je metak bio u cijevi. Ni u zadnjoj primisli mi nije bilo da bi pištolj mogao opaliti. Taj dan sam rastavio i sastavio pištolj, uvjeren da nema streljiva u njemu, i ostavio sam ga na krevetu.

Išao sam ga spremiti i u trenutku kada sam ga uzeo u ruke to se dogodilo. Ne sjećam se da sam išta pritisnuo. Pokušavam vratiti tu scenu, ali nema je u glavi. Pretpostavljam da je nakon toga pištolj pao na pod gdje ga je našla policija, piše Slobodna Dalmacija.

Iste sekunde sam uzeo Anicu i vikao da me roditelji čuju. Odvezao sam je uz pomoć oca na Prvu pomoć - prepričao je Bruno Bajrić događaje kobne večeri odnosno koliko se uspio sjetiti zbog traumatičnog iskustva.

Rekao je kako je bio na obuci za zaštitara u Poljskoj i da mu je prijatelj dao pištolj da ga pričuva te ga je držao skrivenog ispod kreveta pet do šest mjeseci.

Njegova obuka za zaštitara je za tužiteljicu Miru Dolić dokaz da se radilo o ubojstvu tj. da je Bruno Bajrić namjerno usmrtio Anicu Ćurić. Stoga je u svojoj završnoj riječi istaknula kako je optuženi educiran i ima iskustva s rukovanjem oružjem te je bio svjestan da pucanjem iz pištolja može usmrtiti djevojku.

- Vi ste tužiteljice toliko stručni da ja ne vjerujem da vi vjerujete u to šta govorite – replicirao joj je mr. sc. Željko Gulišija, odvjetnik koji zastupa optuženog Bruna Bajrića. Odvjetnik Gulišija tvrdi kao se radi o prouzročenju smrti iz nehata.

- Policijski službenici su svakako educiraniji i imaju višu razinu iskustva u rukovanju oružjem od zaštitara pa se u zadnjih nekoliko godina dogodilo više slučajeva u kojima su policijski službenici zadobili ozljede u policijskim prostorijama zbog propusta u rukovanju oružjem, a slično se događalo i vojnicima koji su također educirani. U nekim slučajevima samo spletom sretnih okolnosti nije došlo do stradanja drugih osoba nakon nespretnog ispaljivanja metka – istaknuo je Gulišija.

Osvrnuo se i na činjenicu da su Bruno i Anica planirali stupiti u brak te da su o njihovoj idiličnoj vezi i međusobnoj ljubavi govorili članovi obje obitelji. Potvrdu tome odvjetnik je našao i u činjenici da je sudska vještakinja psihijatrica navela kako se kod optuženog, zbog gubitka osobe s kojom je bio emocionalno vezan, razvila reakcija patološkog žalovanja koje može trajati godinama.

Objava presude zakazana je za utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:18