ŠOK KOD PERUŠIĆA

Mladu Ličanku neće teretiti za čedomorstvo, čeka ju puno gori scenarij. Zašto? Ne zna se

Žena, koja već ima dvoje djece, nalazi se u pritvoru zbog sumnji da je usmrtila vlastito novorođenče i bacila ga u bunar
 Luka Gerlanc/Cropix

Mlada žena, 20-godišnjakinja s područja Like osumnjičena za usmrćenje vlastitog novorođenčeta, nalazi se u jednomjesečnom pritvoru u karlovačkom zatvoru, a tamošnje Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) ne optužuje ju za čedomorstvo, već za kvalificirani oblik teškog ubojstva te joj prijeti kazna od minimalnih 10-40 godina zatvora.

Zbog čega mlada žena - koja već ima dvoje djece i čiji je suprug navodno sklon alkoholu - nije osumnjičena za bitno blaže djelo usmrćenja djeteta, koje se nekad u Kaznenom zakonu zvalo čedomorstvo, nije poznato, a policija i ŽDO ne žele izlaziti s detaljima kako bi zaštitili obitelj.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

U članku koji se odnosi na usmrćenje djeteta Kazneni zakon propisuje da će "majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda" biti kažnjena kaznom od šest mjeseci do maksimalno pet godina zatvora, što je neusporedivo blaža kazna od one za teško ubojstvo koje se ovoj ženi stavlja na teret.

- Čedomorstvo je izrazito rijetko i tzv. privilegirano kazneno djelo za koje su propisane blaže kazne. Rođenje djeteta kod većine psihički stabilnih majki izaziva lavinu pozitivnih emocija, želju za maksimalnom zaštitom djeteta, spremnost na žrtvovanje. To je za majke vrlo opterećujući period, no većina ga uspješno prebrodi ako ima pozitivno obiteljsko okruženje i podršku partnera.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Kod psihički nestabilnih majki kod kojih izostaju pozitivno okruženje i potpora može doći do manifestacije cijelog spektra poremećaja kojima je otponac sam porod, a koji u vrlo, vrlo rijetkim slučajevima mogu dovesti i do čedomorstva - tumači psihijatrica dr. Nadica Buzina, pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju "Dr. Vlado Jukić" Klinike za psihijatriju Vrapče. Ističe da govori isključivo načelno jer se javno komentiranje konkretnih slučajeva snažno protivi etici struke.

- Počiniteljice su vrlo rijetko žene koje imaju ozbiljnu psihijatrijsku dijagnozu, ja u praksi nisam imala takav slučaj. Najčešće se radi o mladim ženama bez podrške u socijalnoj sredini, bez stabilne partnerske veze i s trudnoćama koje nisu željele - tumači psihijatrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54