U KRVI IMAO 2,58 PROMILA

MOŽE LI NETKO ZAUSTAVITI OVOG MANIJAKA? Nakon što je 44 puta prijavljen jer je vozio pijan i bez dozvole, mrtav pijan je pokosio dva dječaka...

Ilustracija
 HANZA MEDIA

SISAK - Kako zaustaviti manijaka u prometu, pitaju se Siščani nakon najnovijeg incidenta u prometu kojeg je izazvao S. B. (58) iz obližnjeg Žabna. Naime, kako je priopćila sisačka policija, ovaj je vozač u petak, 23. rujna u mjestu Žabno, na raskrižju Šumske ulice i ulice Hrvatskih branitelja, skrivio prometnu nesreću u kojoj su dva pješaka, dva dječaka, zadobila lakše tjelesne ozljede.

On je upravljao svojim neregistriranim osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,58 promila i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera “zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije“.

Uzrok prometne nesreće bila je neprilagođena brzina, uslijed koje je izgubio nadzor nad vozilom i udario u pješake. U ovoj prometnoj nesreći i sam vozač je zadobio lake tjelesne ozlijede, koje su mu konstatirane u sisačkoj Općoj bolnici te je nakon saniranja ozljeda otpušten iz bolnice.

U svezi ove prometne nesreće protiv njega je nadležnom Prekršajnom sudu podnesen Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja neprilagođene brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, isteka važenja vozačke dozvole, neregistriranog vozila, upravljanja pod zabranom te zbog neposjedovanja važeće police o obveznom osiguranju vozila.

No, tu priči nije kraj.

Iako je vozeći pijan ozlijedio dva dječaka, S. B. je pijan za volan sjeo i u nedjelju 25. rujna. Policija ga je zbog dojave građana da opet vozi pijan zaustavila u 15.45 sati, a od strane Prekršajnog suda određeno mu je zadržavanje u trajanju od 10 dana u Zatvoru u Sisku. Sljedećih deset dana Siščani, a posebice mještani Žabna, što se tiče ugroze od strane S. B. mogu odahnuti.

No, što će biti nakon što izađe iz zatvora? Opet će pijan sjesti za volan svoje neregistrirane Opel Corse, baš kao što je to učinio bezbroj puta do sada. Naime, sisačka prometna policije je ovog vozača procesuirala za 44 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, od čega je 37 prekršaja evidentirano unazad tri godine.

Svaki put bio je pijan, vozio je neregistrirani auto i u vrijeme kada mu je oduzeta vozačka. U četiri navrata ovaj opasni vozač bio je i uhićen te doveden na nadležni Prekršajni sud. Hrvatska ima više prometnih nesreća i poginulih na milijun stanovnika od prosjeka EU, iako je najviše uložila u prometnice. Sisački slučaj vozača S. B. zorno pokazuje zašto je tako, jer je je sustav očito nemoćan da spriječi njegovo divljanje po cesti i vožnju pod utjecajem alkohola. On je vozio auto dva dana nakon što je uzrokovao prometnu u kojoj su stradala dva dječaka.

Opet je bio pijan. Uzaludno je takvim vozačima uzeti vozačku, ili je trajno poništiti, što predlažu hrvatski prometni stručnjaci. Onaj tko je 44 puta prijavljen jer je vozio pijan neregistrirani auto bez vozačke dozvole učinit će to opet. Naši susjedi Talijani takve vozače rješavaju puno djelotvornije, osim trajnog oduzimanja vozačkih dozvol oduzimaju im i automobile.

Mještani Žabna u strahu su da će zbog vozača iz ove priče netko od njih uskoro završiti u zatvoru, jer će uzeti pravdu u svoje ruke. Valjda će prije toga prometni stručnjaci i zakonodavac pronaći načina da maknu s ceste ovakve vozače koji su opća opasnost za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:06