TRAGEDIJA U BOLNICI

Mučno suđenje našim uglednim liječnicima: Jesu li krivi za smrt mlade djevojke Anite?

Ni anesteziologinja Ivona Lončarić, koja je bila nadređena Milici Žmire, nije vidjela promjene na licu Anite Dragun koje bi bile znak za uzbunu
Optuženi Milica Žmire i Branislav Kocman, Anita Dragun (u krugu)
 Željko Puhovski / EPH

Svjedočenjem Andrije Škopljanca Mačine, Franje Jureneca i Ivone Lončarić, troje liječnika nekadašnjeg transplantacijskog tima u KB-u Merkur, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje uglednom kirurgu Branislavu Kocmanu (59) i anesteziologinji Milici Žmire (69), optuženima za nesavjesno liječenje iz nehaja Anite Dragun koja je nedugo potom preminula.

Troje liječnika opisalo je sutkinji Jasni Zoretić Rendulić proceduru od zaprimanja pacijenta nakon poziva za transplantaciju pa sve do samog zahvata i svi su se složili da je riječ o kompliciranom zahvatu, da su proučili svu liječničku dokumentaciju te da nitko od njih nije uočio da je Anita na licu imala neka naruženja, a kamoli herpes zoster.

Promjene na licu

- Nemoguće je da se ne uoče vidljive promjene na licu jer od zaprimanja pacijent prolazi kroz 'filter' ljudi, od anesteziologa, interniste, kirurga, do urologa... Nitko od nas ne želi riskirati život samo da pokaže da zna operirati. Anesteziolog koji stavlja masku na lice pacijentu sigurno si ne bi kopao grob ignoriranjem promjena na koži. Sjećam se pacijentice Anite jer sam bio dio transplantacijskog tima. Imala je dijabetes i problem s vidom. Biološki je izgledala dosta starije. Prilikom operacije imali smo egzaktne laboratorijske nalaze napravljene neposredno prije toga. Ne možete od poderanog štofa napraviti Hugo Boss odijelo. Protiv biologije se ne može. Takvi pacijenti od ulaska u salu dobiju jaku imunosupresivnu terapiju da se presađeni organ ne bi odbacio - rekao je odgovarajući na pitanja urolog Franjo Jurenec, koji se začudio kad su mu se pročitani dijelovi optužnice u kojima se navode Kocmanovi propusti.

Nalaz ultrazvuka

Naime, prema optužnici, "ultrazvučni nalaz je pokazao da je endoproteza u transplantacijskom bubregu bila postavljena preduboko".

- Kako mislite preduboko? To nije moguće. Endoproteza je kao osigurač, mekana i gumena cjevčica koja omogućava pražnjenje mokraće iz bubrega prema mokraćnom mjehuru i ne može oštetiti tkivo bubrega. Postoje tri dimenzije i krati se ovisno o pacijentu - objašnjava Jurenec, nakon čega mu sutkinja, dalje, predočava dio optužnice u kojoj se spominje "postojanje kolekcija u abdomenu" te ga traži da joj i to objasni.

- Kolekcija je nakupina, nešto što ne pripada nekom mjestu, ali se tamo nalazi. Transplantirani bubreg nije u trbušnoj šupljini. Ne želim tumačiti to što mi čitate jer je nejasno. Vrlo je kontradiktorno! Pitajte doktora koji je pisao taj nalaz - poručio je Jurenec.

Ni anesteziologinja Ivona Lončarić, kojoj je u ono vrijeme optužena Milica Žmire bila nadređena, na Anitinu licu nije vidjela promjene koje bi bile znak za uzbunu.

- Herpes zoster je bolno stanje, a Anita je u cijelosti pregledana, pa i po tjemenu. Da je ičega bilo, bilo bi upisano na anestezijskoj listi - rekla je Lončarić, kojoj je potom predočena iz spisa sestrinska operacijska lista na kojoj piše "oštećenje kože na glavi".

Oštećenja kože

To što mi pokazujete upisuje sestra, ali tu ne piše koje oštećenje kože i koja vrsta.

Možda je pogrešno upisano ili očito to nije bilo ništa bitno jer bi sestra detaljno sa strane upisala podatke. Da, i taj papir kao i dokumentaciju pogledali smo mi anesteziolozi.

No nisam za to pitala sestru niti stavila primjedbu jer sam provjerila kliničku sliku. Ništa od toga što mi govorite nije bilo. Hvatate se za končić - ustvrdila je Lončarić pa joj je Anitin otac pokazao otpusno pismo OB-a Vinkovci od 14. siječnja u kojemu se spominje otok vjeđa i herpes zoster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:43