NOVA PRESUDA

Na ponovljenom suđenju vozač Caddyja koji je pregazio pješakinju dobio devet mjeseci zatvora manje

Nakon dopune vještačenje tužiteljstvo se odlučilo na blažu kvalifikaciju, pa je zbog toga i kazna bila manja

Ilustracija, policija

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Nakon ponovljenoga suđenja za nalet na pješakinju V. M., koja je 16. rujna 2019. godine smrtno stradala na križanju Zvonimirove i Bauerove ulice, vozač VW Caddyja Hrvoje S. danas je na zagrebačkome sudu osuđen na tri godine zatvora - devet mjeseci manje nego što je bio osuđen na prvom suđenju. Vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Mirna Barlović presudu je izreklo za blaže kazneno djelo, budući da je tijekom ponovljenoga suđenja utvrđeno kako nalet na pješakinju nije imao veze s činjenicom da je Hrvoje S. možda prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Naime, vještačenja su pokazala da je u trenutku kada je crveno svjetlo gorjelo on automobilom već bio ušao u raskrižje te je naletio na nesretnu pješakinju koja je Bauerovu prelazila na mjestu gdje nije bilo pješačkoga prijelaza. Nakon dopunskoga ispitivanja vještaka, tužiteljstvo je izmijenilo optužnicu te se odlučilo na blažu kvalifikaciju - iz tzv. neizravne namjere, inkriminirano djelo je prekvalificirano u prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom počinjenu iz nehaja.

Za blažu kvalifikaciju, naravno, zapriječena je i manja kazna. "Olakotna okolnost je da je okrivljenik osoba koja do ovoga događaja nije dolazila u sukob sa zakonom, odnosno neosuđivana je. Izrazio je iskreno kajanje", rekla je sutkinja Barlović obrazlažući presudu na čiju objavu Hrvoje S. nije došao.

Na prvome suđenju, kada ga se teretilo za tzv. neizravnu namjeru, Hrvoje S. je bio osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora, no prvu nepravomoćnu presudu je nakon žalbe ukinuo Visoki kazneni sud tražeći da se na ponovljenome suđenju utvrdi upravo je li Hrvoje S., kada se na semaforu upalilo crveno svjetlo za njegov smjer, već bio ušao u raskrižje Zvonimirove i Bauerove ili je prošao kroz crveno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:02