OGLASIO SE I USTAVNI SUD

'NAJRADIJE BIH TE OPALIO KAD SI LJUTA' Velika pravna zavrzlama nakon što je djelatnica optužila za zlostavljanje bivšeg voditelja trgovačkog centra

 Jure Mišković / Hanza Media

Sedam godina od prve hrvatske presude za mobing kojom je Županijski sud u Zadru bivšeg voditelja zadarskog Interspara Aleksandra Kneževića (55) oslobodio optužbi za zlostavljanje nad djelatnicom Julijom Baljak, Ustavni sud RH odbio je njegovu ustavnu tužbu, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je pravomoćno oslobođen optužbi, Knežević se Ustavnom sudu žalio na rješenje Vrhovnog suda RH od 6. rujna 2011. koje ne utječe na presudu, ali kojim je utvrđeno da je oslobađajućom presudom Županijskog suda u Zadru od 27. svibnja 2010. godine povrijeđen zakon u njegovu korist, čime mu se ipak sugerira krivnja, piše Slobodna Dalmacija.

Vrhovni sud je, naime, u tom rješenju 'dao za pravo' Općinskom sudu u Zadru koji je Kneževića proglasio krivim i osudio na šest mjeseci zatvora što je kao voditelj u trgovačkom centru Interspar, verbalno spolno uznemiravao djelatnicu centra Juliju Baljak, komentirajući njezin izgled na način da ju je pitao kakvo donje rublje i broj grudnjaka nosi, te joj se na radnom mjestu obraćao riječima:...najradije bi te opalio kada si ljuta..., te joj nije osigurao uvjete rada u kojima neće biti izložena spolnom uznemiravanju.

- Vrlo je jasno da je sve ovo do sada počinjeno ponašanje počinitelja koje bi predstavljalo spolno uznemiravanje imalo za posljedicu samo prekršajnu odgovornost. Vrhovni sud RH potpuno je neutemeljeno i nezakonito povrijedio njegova ustavna prava kao okrivljenika u kaznenom postupku, te u cijelosti prekršio postulat hrvatskog kaznenog zakonodavstva da se uvijek i bez iznimke prema počinitelju kaznenog djela primjenjuje zakon koji je za njega blaži, navodi se u žalbi Aleksandra Kneževića kojeg zastupa zadarska odvjetnica Rea Atelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:07